Top 10 cascade din România pe care trebuie să le vezi

Sursa foto: Catalin Lazar/Shutterstock.com

Dacă ești un iubitor al naturii, munților și al cascadelor, atunci ai dat peste articolul perfect pentru tine! România este plină de cascade incredibil de frumoase, mai mult sau mai puțin cunoscute, care merită vizitate. 

Am creat un top al câtorva dintre cele mai frumoase cascade din țară, pentru a îți oferi inspirația să începi o nouă aventură în această vară. Dacă știi și alte cascade care ar trebui să intre în topul nostru, lasă-ne un comentariu! 

Cascada Cailor

Sursa foto: Iulius Agency/Shutterstock.com

Cascada Cailor este cea mai înaltă cascadă din România, cu o înălțime totală de aproximativ 90 metri și este împărțită pe mai multe trepte, cea mai mare fiind de 18 metri înălțime.

La Cascada Cailor poți vedea una dintre cele mai frumoase priveliști din România, fiind formată pe versantul nordic al Munților Rodnei, în stațiunea turistică Borșa. Este o destinație foarte populară, unde mii de turiști vin anual din toată țara și din lume pentru a vedea una dintre cele mai frumoase cascade din Munții Carpați.

Accesul până la baza Cascadei Cailor se poate realiza în două moduri:

De la pista de schi din stațiunea Borșa: Poți folosi telescaunul (chiar și în timpul verii). Vei ajunge în partea superioară a pistei și apoi vei continua pe un drum forestier care duce la baza cascadei. De la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute. Telescaunul pornește doar dacă există un grup de minim 10-15 persoane.

Cel de-al doilea traseu pornește de la baza stațiunii Borșa, chiar din centru. Urmează drumul forestier marcat cu un triunghi roșu. Poți conduce aproximativ 5 km și apoi încă 3 km pe ruta turistică. Există o porțiune de 200 m pe care trebuie să o urci.

Ultima cursă a telescaunului este la ora 17:00.

Pentru cazare în Borșa, intră aici!

Cascada Duruitoarea

Sursa foto: Ioan Panaite/Shutterstock.com

Cascada Duruitoarea este un monument natural situat într-o zonă protejată din Masivul Ceahlău din județul Neamț, la 1270 de metri altitudine. Cascada se bucură de o cădere de apă de aproximativ 25-30 metri. Din cauza altitudinii mari, sunetul furtunos al cascadei poate fi auzit de departe; acesta este și motivul pentru care cascada a fost numită Duruitoarea. 

Duruitoarea este una dintre cele mai vizitate atracții din Parcul Național Ceahlău și poate fi accesată pe traseul roșu care coboară de la Cabana Dochia până la stațiunea Durău. Întregul traseu acoperă o lungime de 7,5 km, cu o diferență de altitudine de până la 950 m și poate fi finalizat în aproximativ 4-5 ore. Vei observa o scară din lemn pe care poți urca până la aproximativ 30 de metri, unde vei ajunge pe platforma care taie cascada în două coloane diferite de apă.

Pentru cazare în Durău, intră aici!

Cascada Beușnița

Sursa foto: Cosmin Sava/Shutterstock.com

Cascada Beușnița se află într-o zonă protejată de interes național în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, o rezervație naturală mixtă în județul Caraș-Severin. Cascada este formată dintr-o succesiune de mici cascade care duc la cea mai impresionantă dintre ele, o cădere de apă înaltă de cinci metri, acoperită de mușchi și licheni.

La cascadă se poate ajunge în 2 ore de la podul Bei. Este un drum forestier, accesibil chiar și pentru copii, fără diferențe de altitudine și pante abrupte. 

Pentru cazare în zonă, intră aici

Cascada La Văioaga

Sursa foto: Cosmin Sava/Shutterstock.com

Nu departe de punctul de intrare în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnișa, la aproximativ 20 de minute de mers pe jos, poți vedea în dreapta un panou care arată că trebuie să urci pentru a vedea cascada Văioaga. Este una dintre cele mai frumoase cascade din țară. 

Nu este foarte înaltă, dar are un debit puternic și este înconjurată de bolovani uriași și pădure densă. Tipic pentru acest Parc Național este culoarea apei turcoaz pe care o poți vedea în piscina mică din jurul cascadei.

Pentru cazare în zonă, intră aici!

Cascada Toplița

Sursa foto: alecsps/Shutterstock.com

Cascada termală din Toplița se află într-o rezervație naturală geologică, care poate fi găsită în orașul Toplița din județul Harghita. Unică în România, cascada merită să fie văzută de fiecare turist care trece prin zonă. Cascada provine din izvoarele situate deasupra stațiunii Bradul, nu departe de oraș.

Cascadă termală Toplița are două caracteristici unice: această cascadă nu îngheață, chiar și în timpul iernii menține o temperatură constantă în jurul valorii de 26-28 de grade Celsius. A doua caracteristică este faptul că apele sale își schimbă în mod constant culoarea de la alb la maro, deoarece apele cascadei curg pe o rocă numită travertin.

Toplița este preferată de turiști, deoarece oferă o cu o concentrație mare de ozon. Orașul este înconjurat de munți, precum: munții Gurghiului, munții Giurgeului și munții Călimani.

Pentru cazare, intră aici

Cascada Vânturătoarea

Sursa foto: Slatan/Shutterstock.com

Fără îndoială, una dintre cele mai frumoase și spectaculoase cascade din țară este Vânturătoarea. Traseul începe de la podul peste râul Cerna situat chiar la capătul lacului Prisaca, chiar înainte de a ajunge la Motelul Dumbrava, când vii dinspre Băile Herculane.

După ce treci peste pod, ia dreapta și începi imediat urcarea. Într-adevăr, urcarea este anevoioasă, dar poteca este prin pădure și nu trebuie să îți faci griji că te va bate soarele.

Când ajungi la cascadă, poți observa ca în spatele ei există o potecă pe care poți trece, pentru a vedea cascada din toate unghiurile. Căderea de apă are 40 de metri, iar șuvoiul de apă se lovește într-o stâncă, transformând șuvoiul într-o perdea fină. 

Pentru cazare, intră aici!

Cascada Capra

Cascada Capra - dr vizitat pe  Transfăgărășan
Sursa foto: Libertatea.ro

Cunoscută și sub numele de Cascada Iezerului, Cascada Capra este situată pe versantul sudic al munților Făgăraș, în județul Argeș. Situată la 1690 m altitudine, cascada se află la 5 kilometri de lacul Bâlea și la 1,6 km de lacul Capra (2241 m), sursa apei.

Deoarece temperatura apei este foarte scăzută, poți avea surpriza de a găsi această cascadă înghețată, chiar și după ce a trecut sezonul de iarnă. Există un pod care traversează cascada, iar apa cade de la peste 40 de metri înălțime, ceea ce o face să fie un loc de mare interes pentru mulți turiști.

Pentru cazare în împrejurimi, intră aici

Cascada Caraiman

Sursa foto: Photosebia/Shutterstock.com

Este situată pe Valea jepilor, în Bușteni, la o altitudine de 1700 de metri. Din punctul in care se afla cascadă, poți urca spre Cabana Caraiman, aflată la o altitudine de 2.025 metri. Acolo vei putea observa o priveliște spectaculoasă asupra întregii văi și asupra Stațiunii Bușteni.

Cascada Caraiman a primit denumirea populară de ”Cascada Fantomă”, pentru faptul că nu poate fi vizitată tot timpul anului, aflându-se într-o zonă periculoasă pe timp de iarnă. 

Pentru cazare în Bușteni, intră aici

Cascada Bigăr

Sursa foto: Alex Streinu/Shutterstock.com

Posibil cea mai cunoscută cascadă din țara noastră, micuța Cascadă Bigăr a trecut rapid de la anonimat când The World Geography a plasat-o pe prima poziție a celor 8 cascade unice din jurul lumii, în 2013. Din acel moment, cascada acoperită de mușchi a devenit cea mai cunoscută atracție din Caraș-Severin, unul dintre cele mai frumoase județe din România.

Situată în Munții Anina, cascada rotunjită are aproape opt metri înălțime și este întinsă peste un covor neobișnuit de mușchi. Spre deosebire de mai multe cascade înalte și zgomotoase, această cascadă se prelinge peste vârful unei stânci rotunjite, acoperite de mușchi și licheni, creând un efect relaxant pentru fiecare vizitator.

Pentru cazare, intră aici

Cascada Vârciorog

Sursa foto: Catalin Eremia/Shutterstock.com

Cascada Vârciorog se află la vest de Vanvucești în județul Alba, România.

Pentru a ajunge la cascadă din centrul comunei Arieșeni, urmează drumul național spre Vârtop 2,5 kilometri, până dai de un drum pe partea stângă, unde vei găsi un indicator mare spre cascadă. Drumul este ușor de parcurs, fiind panta mică, iar majoritatea traseului trece printr-o pădure verde de molid și brad.

Cascada Vârciorog are o înălțime de 15 metri, iar șuvoiul de apă se prelinge pe stânci, iar astfel se creează un cadru idilic, numai bun pentru o serie de fotografii și câteva momente de repaus în mijlocul naturii. 

Pentru cazare, intră aici!