Exista multe locuri frumoase in Romania in fata carora ramai fascinat de-a dreptul si te simti cel mai mic om de pe pamant cand realizezi cat de talentata este mama-natura. Muntii Apuseni sunt un astfel de exemplu; o zona care te intampina la fiecare pas cu o cascada ireala, cu vegetatie bogata, lacuri mirifice, flora si fauna pentru care suntem usor invidiati de alte popoare nu poate fi decat Raiul pe pamant.
Chiar daca ai auzit si vizitat multe frumuseti naturale la viata ta, te invitam sa-ti mai arunci putin ochii pe harta, in zona muntilor Apuseni, pentru a-ti planifica inca o calatorie – de ce nu, chiar vara aceasta? Si iti propunem un top al celor mai frumoase 5 atractii din Muntii Apuseni.
1. Pestera Scarisoara (sau Ghetarul de la Scarisoara)
Foto credit: Hibrida/shutterstock
Unul dintre cele mai frumoase monumente ale naturii este rezervatia speologica Pestera Scarisoara, aflata in perimetrul Parcului Natural Apuseni. Daca urci pe cararile de munte din apropierea comunei Garda de Sus (din judetul Alba), pana la baza pesterii – aflata la 1.165m altitudine –, oriunde te vei uita in jur vei vedea acelasi peisaj minunat: paduri de conifere, multa vegetatie, flori de munte, rauri formand pe alocuri mici cascade si liniste, multa liniste. Undeva la marginea platoului Scarisoara vei vedea pestera renumita. Accesul se face destul de usor, mai ales ca o latura a intrarii este amenajata cu trepte, pentru turisti. Imediat vei ajunge in Sala Mare, cum a fost denumita prima incapere, urmata de Biserica. Atat le este permis turistilor sa viziteze, dar spatiul este destul de mare – masoara 260 de metri in adancime. Pestera este mult mai adanca, are aproape 1.000 de metri, insa dincolo de zona accesibila turistilor nu pot inainta decat speologii.
Centrul de interes al pesterii il reprezinta insa Ghetarul din Sala Mare, care acopera o suprafata de 5.500mp si un volum de 75.000mc de gheata. Este impresionant sa vezi cum s-au format de-a lungul timpului stalagmitele de gheata care ating chiar si 10 metri lungime. Daca ai vazut o data pestera, ai putea sa fii surprins si sa constati ca intre timp au disparut cateva stalagmite, dar s-au format altele; e un atuu al pesterii Scarisoara, mereu vie si impresionanta!
2. Groapa Ruginoasa
Foto credit: antal tiberiu alexandru/shutterstock
Aduce mai mult cu o rapa uriasa, pe care indragostitii de natura o compara cu o rana ruginie in inima muntelui. Masurand 600 de metri in diametru si 100 metri in adancime, Groapa Ruginoasa s-a format ca urmare a eroziunii torentiale a depozitelor de argile rosii si cuartite. Muchiile extrem de ascutite pe alocuri, vaile stramte, vegetatia din zona pantelor line si peretii inclinati formeaza un fel de canion unic in tara, care este pe cat de fascinant, pe atat de inaccesibil, fiindu-i rezervat doar alpinistilor profesionisti.
Turistii il pot insa admira si fotografia de pe margine cat doresc. Aflata pe teritoriul comunei Pietroasa, Groapa Ruginoasa face parte din Parcul Natural Apuseni.
Este bine sa stii ca la 4km mai incolo se afla Poiana Florilor, o alta atractie frumoasa a muntilor Apuseni.
3. Pestera Meziad
Foto credit: Chucky_q1/shutterstock
Pe Valea Meziadului, aproape de localitatea Rosia, se afla Pestera Meziad, una dintre cele mai importante atractii turistice din Muntii Apuseni. Dupa renovare si amenajare, pestera a inceput sa atraga tot mai multi turisti, impresionati de descoperirile care au avut loc in acest areal (urme ale ursului de caverna), dar si de coloniile de lilieci care traiesc in adancul intunericului. Acesta este si motivul pentru care pestera nu poate fi vizitata decat in preajma unui ghid.
Declarata rezervatie naturala si monument al naturii unic in Romania, pestera Meziad se remarca prin numarul mare de stalactite si stalagmite, precum si prin numarul mare de minerale rare formate datorita excrementelor de liliac (asa-numitele depozite de guano).
4. Lacul Tarnita
Foto credit: Costi Iosif/shutterstock
Alimentat de apele Vaii Somesului Cald, Tarnita este un lac de acumulare din judetul Cluj, transformat intr-una dintre cele mai frumoase atractii turistice. Cu o suprafata de aproape 215 hectare, Lacul Tarnita se afla intre comunele Marisel, Gilau si Rasca si se intinde pe o lungime ce depaseste 8km.
Este locul preferat al pescarilor din zona, dar si al celor ce iubesc schiul nautic. Dar cine spune ca nu te poti plimba cu barca pe lac ore in sir si sa te bucuri de peisaj? Cand vei vedea cum se oglindesc in apa lacului muntii cu padurile lor colorate, cerul, norii si apusul de soare, nu vei regreta nicio clipa ca iti vei fi “pierdut” o zi in natura.
5. Cascada de la Vidra (sau Cascada Pisoaia)
Foto credit: antal tiberiu alexandru/shutterstock
Daca ajungi in Arieseni, o zona superba din Muntii Apuseni cu multe optiuni frumoase de cazare, si treceti dincolo de Dealul cu Melci, in satul Nemesti, vei vedea Cascada de la Vidra sau Pisoaia, cum i se mai spune. Este o cascada superba, cu o cadere de apa de aproape 18 metri inaltime care se revarsa de pe stanci de calcar fabuloase. O frumoasa rezervatie peisagistica inconjurata de paduri de conifere si foioase in care te poti plimba ore intregi.