Pestera Ursilor, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Apuseni

Sursa foto: Ciprian Dumitrescu

Una dintre cele mai spectaculoase pesteri de pe teritoriul tarii noastre si totodata una dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Muntii Apuseni, Pestera Ursilor este o atractie ce trebuie vizitata cel putin o data in viata, deoarece are multe mistere si lucruri interesante de dezvaluit.

Se gaseste aproape de satul Chiscau din comuna Pietroasa, in judetul Bihor, intr-o zona in care altitudinea atinge 482 de metri.

Denumirea ei a fost data de grupul de speologi amatori „Speodora” care, in data de 20 septembrie 1975, avea sa faca o prima exploatare a pesterii, in timpul careia a descoperit numeroase fosile de ursi de caverna, animale ce par a fi ales acest loc ca adapost cu circa 15 000 de ani in urma. Dupa cinci ani de la aceasta prima exploatare, pestera a fost data in circuitul turistic al tarii, fiind la acea vreme una dintre cele mai bine amenajate cavitati subterane din Europa.

Speologii au ajuns la concluzia ca, din cauza unei caderi de stanca la gura de intrare, pestera a ramas blocata, iar peste 140 de ursi au ramas captivi inauntru pentru eternitate. Se pare ca, infometati fiind, ursii s-au atacat reciproc pana cand, in final, nu a mai ramas nici unul in viata.

Pestera Ursilor are o lungime totala de peste 1 500 de metri, fiind compusa din galerii amenajate pe doua nivele: Galeria superioara, care masoara 488 de metri, aceasta fiind deschisa publicului larg si Galeria inferioara, al carei acces este permis doar cercetatorilor stiintifici si care are o lungime de 521 de metri.

Intrarea in pestera da intr-un pavilion unde se gaseste sala de asteptare, casa de unde se pot achizitiona bilete, o mica expozitie de speologie si un ghiseu de unde vizitatorii pot cumpara diferite obiecte artizanale drept amintire.

Zona destinata turistilor este impartita, la randul ei, in 3 galerii si 4 sali (Sala Lumanarilor, Sala Emil Racovita, Sala Spaghetelor si Sala Oaselor).

Prima galerie, Galeria Ursilor (cunoscuta, de asemenea, sub numele de Galeria Oaselor) gazduieste in jur de 1 500 de exponate, dintre care 140 sunt cranii de urs de caverna. Totodata, pe peretii galeriei pot fi vazute fel si fel de urme de zgarieturi lasate de ursi pe cand au fost captivi in pestera.

Cea de-a doua galerie, Galeria Emil Racovita, este cunoscuta pentru faptul ca adaposteste un schelet complet de urs ce poate fi observat chiar in pozitia in care animalul a murit, precum si oasele altor specii de animale disparute cu secole in urma, printre care se numara capra neagra, hiena de pestera si leul. Galeria este realmente impresionanta prin numeroasele stalactite, stalagmite si domuri ce se ivesc sub imensa bolta situata la peste 10 metri inaltime.

Cea din urma galerie, Galeria Luminilor, isi intampina vizitatorii cu ale sale stalagmite si stalactite desprinse parca din basme, ce au fost modelate de trecerea timpului pana cand au ajuns sa ia forme cu adevarat fascinante. Unele dintre ele sunt atat de deosebite, incat speologii le-au dat chiar si nume („Lacul cu nuferi”, „Mastodontul”, „Draperiile din Galeria Ursilor” etc.). Galeria se inchide printr-un tunel de 16 metri lungime sapat de mana omului, care este insa greu de parcurs de turisti, dar care ofera acces la suprafata.

Intregul traseu subteran al pesterii se poate parcurge in circa 45 de minute. De stiut, de asemenea, ca temperatura este destul de scazuta in pestera, fiind in jur de 10-20 de grade Celsius, prin urmare se recomanda purtarea unor haine mai groase in timpul vizitei.

Pestera Ursilor poate fi vizitata in fiecare zi, mai putin luni, intre orele 10:00 si 17:00.

Biletul de acces este de 15 lei pentru adulti si de 10 lei pentru copii.

Pentru fotografii se cere o taxa in plus, de 15 lei. Totodata, pentru filmat, taxa este de 25 de lei.

Aici gasesti locuri de cazare in apropiere de Pestera Ursilor.