Tradiții și obiceiuri de Sf. Andrei

Astăzi îi sărbătorim pe Sf. Andrei și pe toți cei care îi poartă numele. „Sfântul ocrotitor al românilor” a fost fratele Sfântului Petru și fiul pescarului Iona din Galileea. Pescuind alături de Petru, a fost zărit de către Mântuitor, care i-a chemat la apostolie: „Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni”. Poporul nostru are multe tradiții legate de seara de 30 noiembrie, încă din vremea strămoșilor noștri daci, care sărbătoreau „Ziua lupului” în aceeași perioadă. Iată câteva dintre ele. 

Lucrul în gospodării

Se spune că seara de Sfântul Andrei este cea în care „lupul își vede coada”. Acesta devine sprinten și își poate îndoi gâtul țeapăn. Așadar, pentru a evita ca lupul să dea năvală la vite, nu se lucrează, însă este interzisă chiar și plecarea la drum, pentru a feri călătorii de primejdii. De asemenea, în această zi nu se mătură, nu se piaptănă și nu se dau lucruri în împrumut, fiind considerată o perioadă ghinionistă.

Citește și: Cele mai haioase expresii românești și semnificația lor

Noaptea în care se deschid cerurile

Se crede că la miezul acestei nopți cerurile se deschid, iar lumea noastră este colindată de suflete și de strigoi. Sufletele celor care nu au trecut în lumea de dincolo, rătăcesc în căutarea celor dragi, iar strigoii pot lua viața apropiaților și poartă cu ei necazuri precum boli și grindină. Aceștia pot provoca diverse alte stricăciuni, atât de apă, cât și pe uscat. 

Noaptea vrăjitoarelor

În această noapte se practică o mulțime de ritualuri, prin care fetele își dau seama cine le va fi ursitul sau dacă anul ce vine le va purta noroc. Un astfel de ritual este cel în care fetele pun 9 căni de apă sub icoana sfântului. Acestea sunt lăsate peste noapte, iar de dimineața sunt măsurate din nou. Dacă se va găsi mai multă apă, fetele vor avea noroc. În schimb, daca cele 9 căni nu vor fi umplute, acestea nu se vor căsători și le va merge rău.

Un alt ritual prin care fetele pot afla cine le va fi ursitul este cel în care vor pregăti o turtă cu sare, pe care o vor mânca înainte de culcare. Dacă se vor căsători în anul care vine, își vor visa alesul, care le va duce o cană cu apă.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.