În această seară ne pregătim ghetele și îl așteptăm pe Moș Nicolae. Te-ai întrebat vreodată de unde provine această tradiție? Ei bine, în continuare vom vorbi mai multe despre cine a fost Sfântul Nicolae și despre cum îl sărbătorim la noi în țară.
Sfântul Nicolae a fost episcop de Myra și a provenit dintr-o familie înstărită din provincia Lichia. Este patron al Greciei și este cunoscut prin prisma miracolelor și a binefacerilor săvârșite de-a lungul vieții sale. Este considerat apărător al nevoiașilor, al femeilor necăsătorite, al marinarilor și a celor neîndreptățiți. În calendarul ortodox este sărbătorit în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Iată câteva tradiții și obiceiuri de Sf. Nicolae din țara noastră.
Nuielușa de măr
Se spune că cei care au fost neascultători de-a lungul anului vor primi în seara de Moș Nicolae o nuielușă de măr, care se va pune în apă, urmând să înflorească până la Crăciun. Se crede că acest obicei provine din gestul de mustrare al Sf. Nicolae, când l-ar fi dat ereticului Arie o palmă, fiind îngrijorat de o posibilă ruptură care ar avea loc în Biserică. În folclorul românesc întâlnim deseori referința la „florile dalbe” și „florile de măr”, care vor înflori de Crăciun, ca semn de iertare a greșelilor.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sf. Andrei
Cadouri în ghetuțe
Copiii care au fost ascultători, în schimb, își vor lustrui ghetuțele, iar Moș Nicolae le va lăsa peste noapte dulciuri și crenguțe de brad. Unii îl așteaptă pe Moș cu apă și morcovi pentru calul său alb ca prima zăpadă, căci așa este înfățișat în poveștile din folclorul românesc.
Pregătirea colindelor
În unele zone, există tradiția în care cetele de colindători se adună de Sf. Nicolae, își aleg o gazdă și încep pregătirea colindelor pentru ajunul Crăciunului.
Darurile de Sf. Nicolae
Sf. Nicolae este cunoscut pentru actele sale de binefacere și pentru faptul că obișnuia să împartă averea sa celor nevoiași. Se spune ca acesta a salvat fetele unui om sărman de la sclavie, căci nu aveau zestre pentru a se căsători. Sf. Nicolae le-a dăruit toate cele necesare, iar în scurt timp, fiecare dintre fiice și-a găsit un soț. Tocmai de aceea, în această perioadă obișnuim să facem cadouri celor dragi, însă tradiția ne spune că există câteva reguli în acest sens. Ca de exemplu, nu se dăruiesc obiecte de culoare neagră, obiecte ascuțite sau bijuterii, deoarece se crede că ar aduce ghinion.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.