Un weekend la Cheile Nerei

Cheile NereiIn Romania, cei mai multi turisti de weekend se concentreaza pe valea Prahovei sau pe litoral ignorand bogatia de destinatii pitoresti ascunse pe tot teritoriul tarii. Unul dintre cele mai graitoare exemple este Parcul National Cheile Nerei, o destinatie pe care putini o cunosc dar de care mai toti se indragostesc de la prima vizita, o destinatie asa cum ar trebui sa fie orice destinatie de weekend, linistita, relaxanta, pitoreasca si cel mai important neaglomerata si ferita de masinile cu muzica la maxim si focurile de gratar.

Unde se afla Cheile Nerei

Parcul National Cheile Nerei din Beusnita este o arie naturala incadrata pentru conservarea biodiversitatii de fauna si flora dar si a bogatei culturi locale si a peisajului pitoresc. Eforturi considerabile se fac in zona pentru dezvoltarea turismului si agroturismului.

Parcul natural este delimitat la nord de dealul Talva Mica, la est de malul stang al Minisului, la sud de Vaile Bucevii si Cremenita si la vest de localitatea Carbunari. Cel mai apropiat oras este Moldova Noua.

In cadrul Parcului National se afla 6 rezervatii ce se intind in zona Cheile Nerei – Beusnita, Valea Ciclovei – Ilida, Cheile Susarie, Bigar, Licovacea si Ducin, zone de o frumusete si valoare stiintifica aproape incomparabila in Romania sau tarile vecine.

Cazare in zona

In efortul de a promova turismul si agroturismul in aceasta superba comoara ascunsa a tarii, in imediata apropiere a Cheilor Nerei s-au ridicat un numar mare de pensiuni din diverse categorii de clasificare si potrivite pentru toate tipurile de turisti si bugete.

Cazarea in zona se poate face la localnicii din satele din apropiere sau la pensiuni precum Casa cu Platani, o superba pensiune cu o gradina aproape la fel de pitoreasca precum zona in care se afla, cu camere mobilate modern si elegant si cu toate facilitatile la care turistii s-ar astepta la un hotel de lux in oras.

Exista pensiuni de 2, 3 si 4 stele, case de oaspeti si spatii special amenajate pentru tabere.

Trasee

Pentru ca Parcul National Cheile Nerei se intinde pe o suprafata impresionanta este foarte greu de planuit un traseu de weekend ce sa se potriveasca perfect fiecarui tip de grup turistic. In functie de numarul de persoane, de preferinta pentru vacanta sau pentru relaxare, de varsta si conditia fizica a celor care au inspiratia de a alege aceasta destinatie pentru mini vacanta de weekend, traseele si activitatile recomandate in zona difera.

Pentru cei cu spirit de aventura, amatori de drumetii si cu o conditie fizica ce le permite astfel de plimbari exista in Cheile Nerei 10 trasee marcate cu durate cuprinse intre 8 si 9 ore sau de doar 2-3 ore. Traseele pot fi urmarite partial sau in totalitate si toate conduc turistii prin unele dintre cele mai pitoresti zone din tara.

Recomandare de traseu pentru 2 zile la Cheile Nerei

Ziua 1. Traseul marcat cu banda rosie de dificultate considerabila porneste de la Sopotu Nou, strabate Cheile Nerei si ajunge la Sasca Romana, avand o durata de 8 – 9 ore. Turistii pot alege sa innopteze la pensiunea Cheile Nerei din Sasca Romana.

Ziua 2. Traseul marcat cu banda albastra de la Sasca Romana prin Podul Bei, lacul Ochiul Beiului, Beusnita si Anina, traseu ce are o durata de 7 – 8 ore.

Trasee scurte de jumatate de zi

Pentru turistii care prefera un weekend de relaxare si cateva trasee scurte de 2-3 ore:

  • 1. Sasca Montana – Cascada Susara – Cheile Nerei, traseu cu cruce albastra, cu durata de 3 – 4 ore.
  • 2. Cheile Nerei – Varful Habatului – Izvorul Tisului, traseul marcat cu banda galbena, cu durata de 2 – 3 ore.
  • 3. Cheile Nerei – Poiana Meligului – Izvorul Tisului, traseu marcat cu punct albastru, cu durata de 2 ore.

Obiective naturale la Cheile nerei

Orice tip de traseu s-ar alege pentru weekend, fie el lung sau scurt, trece prin numeroase zone considerate comori naturale si protejate in cadrul Parcului Natural Cheile Nerei.

1. Cascada Bigar

Cascada Bigar din Oravita, judetul Caras-Severin, cuprinsa in Parcul National Cheile Nerei se afla in topul celor mai frumoase 8 cascade din lume datorita modului in care apa se imprastie si curge peste un damb acoperit de muschi verde. Este una dintre cele mai pitoresti panorame din intreaga tara si merita admirata si prezervata, astfel ca turistii sunt indemnati sa se opreasca doar pentru poze si cateva clipe de relaxare, instalarea gratarelor sau lasarea gunoaielor in zona fiind pedepsite prin lege.

2. Ochiul Beiului si cascada Beusnita

Ochiul Beiului si Cascada Beusnita se afla la o distanta de doar 1 ora de traseu una de cealalta si trebuie vazute impreuna, fiind doua dintre cele mai frumoase obiective turistice naturale din tara. Asezate pe cea mai compacta suprafata calcaroasa de pe intreg teritoriul Romaniei, Ochiul Beiului si Cascada Beusnita se ascund intr-una dintre ultimele paduri virgine din Europa, la sud de muntii Aninei.

Ochiul Beiului este un lac natural de pe raul Beu, alimentat de un izvor submers. Acesta se distinge prin culoarea sa neobisnuita, de un albastru pur si ajunge la o adancime maxima de 3,6 m.

Drumul catre Ochiul Beiului trece prin cateva pasaje sapate in munte de catre localnicii satelor din apropiere.

Cascada Beusnitei se afla in zona Rezervatiei Naturale a Parcului National si este considerata un monument al naturii, cu o cadere de apa ce se numara printre cele mai inalte din tara si care s-a format in urma dizolvarii substratului calcaros al solului modelat in forme extrem de interesante odata cu trecerea timpului formand cascade, ochiuri de apa si mini-baraje naturale.

3. Lacul Dracului

Un altul dintre cele mai importante monumente ale naturii din aceasta zona daca nu din intreaga tara, Lacul Dracului este de o frumusete ce intra in puternica discrepanta cu numele.

Lacul Dracului, lac carstic din Muntii Locvei a fost pana nu demult un lac subteran, descoperit de prabusirea pesterii cu acelasi nume. Lacul este usor de accesat aflandu-se la aproximativ 7 km de punctul de start al traseului cu cruce rosie ce porneste din Sasca Romana.

Desi lacul a fost masurat la 10 metri adancime maxima, exista legende in zona conform carora acesta ar fi un lac fara fund, conceptie datorata ametitoarei sale culori albastru-verzui intens. Culoarea neobisnuita si zona pitoreasca ce il inconjoara fac din acest lac subiectul unor fotografii spectaculoase si a unor amintiri nepretuite ce fac turistii sa se reintoarca mereu in acest loc de legenda.