Unde putem face alpinism in Romania si cat costa?

AlpinismIn ultimii ani au fost promovate tot mai mult expeditiile de alpinism. Alpinisti romani, din tara sau din strainatate, de care nimeni nu auzise pana acum au inceput sa “invadeze” wall-urile retelelor de socializare cu reusitele lor. Probabil ca, pentru cateva clipe, multi dintre noi am privit alpinismul ca pe ceva tangibil; probabil ca si tu te-ai gandit ca ar merita sa incerci macar o data in viata sa escaladezi o stanca si sa te simti ca si cum ai avea toata lumea la picioare. Nu e imposibil. Romania are cateva locuri in care poti face alpinism, cu grade diferite de dificultate. Sau, daca ar fi sa tinem cont de parerile specialistilor, ar trebui sa le numim trasee de escalada, pentru ca alpinism nu se poate face decat iarna, pe trasee inghetate.

Oricum l-am numit, acest “hobby” incepe sa prinda la cat mai multi romani, in speta la cei care practica meserii sedentare. Din ce in ce mai multi medici, IT-isti sau bancheri se inscriu la cursuri de escalada nu doar pentru a-si dezmorti oasele, ci mai ales pentru a-si satisface nevoia de adrenalina. Asa ca, daca nu te simti inca atat de pregatit incat sa escaladezi masivele muntoase, poti sa-ti incepi mica aventura in salile de escalada. In tara au fost amenajate cateva, si putem sa-ti dam detalii, ca sa-ti faci o idee despre cat costa aceasta pasiune.

Flo Adventure, Cluj

Scoala Flo Adventure din Cluj, fondata in urma cu 20 de ani de alpinistul Florin Pop Vancea, preda cursuri de alpinism si supravietuire in Muntii Carpati, si nu numai, doritorilor de toate varstele. Instructorii sunt profesionisti si se adapteaza usor nevoilor si ritmului fiecaruia. De altfel, scoala clujeana este singura din tara recunoscuta de Federatia Internationala de Bushcraft si Supravietuire. Pana sa ajunga sa stapaneasca muntele, cursantii isi pun in practica lectiile invatate si isi incearca puterile in sala de escalada Free Wall, o sala amenajata in spatele fostei fabrici de bere Ursus. Pe peretele de 10 metri poti invata sa mergi cap de coarda (nu, nu vorbim chineza, te vei acomoda si tu cu termenii acestia cat de curand).

Exista cursuri de initiere in alpinism si supravietuire – de trei zile (in week-end) si scoala de alpinism si supravietuire – de 4 luni. Tu alegi ce tip de curs vrei sa urmezi, insa trebuie sa stii ca la primele vei invata lucruri de baza: cum sa urci cap de coarda, cum sa gandesti corect intr-o situatie de criza, tehnica de catarare pe stanca si cum sa te asiguri. Practica o vei face in zona Rezervatiei Scarita-Belioara, unde exista baza de vara a scolii de la Cluj.

Tarif: 350 de lei/persoana
Pretul include fee-ul instructorului, cazarea la cort si echipamentul pentru curs.

Vertical Spirit, Bucuresti

Cursuri de initiere in escalada se organizeaza si in Bucuresti, la clubul Vertical Spirit. Un curs de acest gen (organizat atat pentru adulti, cat si pentru copii) dureaza cel putin o luna, dar specialistii spun ca tehnicile corecte se invata in trei luni. Lectiile teoretice se incheie de fiecare data cu aplicatii practice, asa ca nici nu vei simti cand trece timpul. Ce vei invata: cum sa-ti folosesti corect bratele si picioarele, tehnicile de catarare, cum sa folosesti toate tipurile de prize, tehnica de asigurare in maniera cap de coarda si, evident, care sunt riscurile pe care le implica practicarea escaladei si cum le poti evita.

Cursurile pot fi urmate individual sau in grup restrans (maxim 4 persoane). Sala de curs este in zona Baicului din capitala.

Tarif:
Cursuri individuale: 350 de lei (4 sedinte/luna); 500 de lei (8 sedinte/luna)
Cursuri in grup restrans: 295 de lei (4 sedinte/luna); 420 de lei (8 sedinte/luna)
*Elevii si studentii beneficiaza de tarif redus.
**Tariful include abonamentul la sala si echipamentul de securitate (cu exceptia incaltamintei, espadrilele)

Daca esti deja initiat si vrei sa te mentii in forma, poti sa apelezi la una din salile de escalada ale companiei, amenajate la Universitate sau in Baicului. Tarifele sunt urmatoarele:
– Abonament lunar (110 lei la Universitate, 160 de lei la Baicului)
– Abonament pe 3 luni (285 lei la Universitate, 390 de lei la Baicului)
– Abonament anual (990 lei la Universitate, 1350 lei la Baicului)

Ulterior, poti sa te incumeti sa explorezi Bucegii, Piatra Craiului, Retezatul sau numeroasele chei din Carpati.