5 frumuseti ale Romaniei incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO

Sursa foto: cge2010/Shutterstock.com

Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a fost infiintata in data de 16 noiembrie 1945, Romania fiind membra din anul 1956.  In UNESCO sunt incluse pana in prezent 7 locatii din tara noastra, care cuprind 32 de monumente si obiective istorice, culturale si naturale din diferite regiuni.

In randurile de mai jos, noi iti prezentam 5 din cele 7 frumuseti ale Romaniei ce fac parte din aceasta organizatie:

Delta Dunarii

Sursa foto: Daniel Mirlea/Shutterstock.com

Parte a Patrimoniului UNESCO din 1991, Delta Dunarii este a doua cea mai mare delta din Europa (dupa Delta Volgai), dar prima in topul celor mai bine conservate. In aceasta minunatie naturala traiesc mai multe specii rare de pesti si pasari, in total gazduind circa 300 de specii de pasari si 160 de specii de pesti. Mlastinile deltei acopera 1563 de kilometri patrati, constituind una dintre cele mai mari suprafete acoperite de stuf din intreaga lume. Delta Dunarii este un paradis pentru iubitorii de animale salbatice, pasionatii de pasari, pescari si pentru oricine doreste sa aiba parte de un sejur retras si linistit in mijlocul naturii. Aici vei gasi, de asemenea, plaje frumoase si izolate, atat la Sulina cat si la Sfantu Gheorghe, iar mancarea, constituita in mare parte din peste si din fructe de mare, este cu adevarat delicioasa!

Vezi aici locuri de cazare in Delta Dunarii: http://bit.ly/2MdHnsu

Orasul cetate Sighisoara

Sursa foto: Cristian Balate/Shutterstock.com

Putini stiu ca orasul vechi din Sighisoara este ultima cetate medievala din Europa care este inca locuita. Parte a Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1999, cetatea orasului este una dintre cele mai importante si vizitate obiective turistice ale tarii noastre, fiind totodata unul dintre cele mai de baza monumente din cultura sasilor din Transilvania.

Biserici vechi, stradute pavate fermecatoare, cladiri intens colorate si sute de ani de istorie… Ce poate fi mai frumos? A, inca ceva! Pe langa faptul ca este un oras sasesc incantator, Sighisoara este faimoasa si datorita faptului ca este locul de nastere al lui Vlad Tepes (Vlad al III-lea). Casa in care el s-a nascut inca exista in Sighisoara si poate fi vizitata. Nu va fi greu de gasit. Are o placuta pe zidul din fata, pe care scrie “Casa Dracula”.

Vezi aici locuri de cazare in Sighisoara: http://bit.ly/2M5BU7R

Fortaretele dacice din Muntii Orastiei

Sursa foto: Gabriela Insuratelu/Shutterstock.com

Existente inca din Epoca Antica, cele sase monumente dacice – Sarmizegetusa Regia, Costesti Blidaru, Costesti Cetatuia, Banita, Luncani-Piatra Rosie si Capalna – sunt parte a Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1999. Ridicate de poporul dac inainte de a se razboi cu romanii, aceste fortarete au fost create prin tehnici arhitecturale militare, dar si religioase, avand elemente imprumutate din mai multe culturi, inclusiv din Epoca Fierului si din lumea greco-romana. Desi au fost cucerite de romani la inceputul secolului al II-lea, dupa ce acestia i-au infrant pe daci in urma celor doua razboaie, fortaretele, care au fost practic centrul civilizatiei dacice, au reusit sa se pastreze destul de bine si dupa perioada dominatiei romane, pana in prezent.

Vezi aici locuri de cazare in apropiere de fortaretele dacice din Muntii Orastiei: http://bit.ly/2AO1WHw

Asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania

Sursa foto: Balate Dorin/Shutterstock.com

In Transilvania avem 7 localitati sasesti care au fost incluse in anul 1993 in selecta lista a Patrimoniului UNESCO: Viscri, Prejmer, Calnic, Biertan, Saschiz, Darjiu si Valea Viilor. Aceste sate reprezinta cel mai bine peisajul cultural al sudului Transilvaniei, arhitectura lor medievala, in special bisericile fortificate, fiind extrem de bine conservate.

Vezi aici locuri de cazare in zona: http://bit.ly/2vQ0aQj

Bisericile din lemn din Maramures

Sursa foto: Daniel Ionut/Shutterstock.com

Se spune ca Maramuresul are unele dintre cele mai pitoresti peisaje din tara noastra. Dar regiunea merita vizitata si pentru alte motive: pentru a face o plimbare cu mocanita in Valea Vaserului, pentru a vizita Cimitirul Vesel de la Sapanta si, nu in ultimul rand, pentru a-i explora fascinantele biserici din lemn. Parte a Patrimoniului Mondial UNESCO din 1999, bisericile din lemn Barsana, Desesti, Budesti, Poienile Izei, Ieud, Rogoz/Targu Lapus, Plopis/Sisesti si Surdesti/Sisesti sunt cele mai bune exemple ale arhitecturii religioase maramuresene din lemn, avand elemente traditionale ortodoxe imbinate cu elemente gotice occidentale.

Vezi aici locuri de cazare in Maramures: http://bit.ly/2M6nTHj