5 lucruri pe care le poti face ca turist in judetul Timis

Sursa foto: Ioan Florin Cnejevici

In judetul Timis se gasesc unele dintre cele mai frumoase atractii turistice din partea de vest a Romaniei. Desi multi spun ca acesta nu poate concura cu alte judete mai populare din tara, cum sunt Maramuresul sau Brasovul, Timisul merita sa fie vizitat, avand o multime de locuri pitoresti si obiective turistice cu adevarat deosebite.

Iata 5 lucruri interesante pe care le poti face ca turist in judetul Timis:

Viziteaza Timisoara! Poreclita “Orasul Florilor”, “Orasul de pe Bega” sau “Mica Viena”, Timisoara este un oras boem, cu cladiri si palate istorice, parcuri ce gazduiesc mii de soiuri de arbori si flori superbe si poduri ce aluneca romantic peste apusurile de soare.

Cu un patrimoniu arhitectural si cultural extrem de bogat si diversificat, Timisoara are o multime de obiective turistice care trebuie vizitate, printre care mentionam centrul orasului cu ale sale cladiri ce imbina stilurile baroc vienez, neo-bizantin si Art Nouveau, Palatul Culturii, Catedrala Mitropolitana, Palatul Lloyd, Palatul Marbl, Muzeul Banatului (gazduit de Castelul Huniade), Parcul Central al orasului, Centrul Istoric (Vechea Cetate) cu Sinagoga – un monument arhitectonic exceptional, Bastionul Maria Theresia, Fabrica de Bere Timisoreana, Parcul Rozelor si impresionantul Muzeu al Satului Banatean, care se intinde pe o suprafata de 17 hectare.

Exploreaza Pestera Romanesti! Situata in apropiere de satul Romanesti, in partea de sud-est, in Muntii Poiana Rusca, Pestera Romanesti este o locatie frecvent aleasa pentru sustinerea concertelor, avand o acustica cu adevarat impresionanta.

Pestera nu este foarte mare, masurand o suprafata de circa 1500 de metri, insa este la mare cautare in special de catre pasionatii de speologie, fiind dispusa pe trei nivele, dintre care cel inferior poate fi accesat doar de catre speologii echipati corespunzator. Galeriile deschise pentru turisti au, in total, 340 de metri lungime, dintre care doar primii 70 de metri au iluminare proprie. Restul traseului poate fi strabatut doar cu ajutorul lanternelor.

Mergi in Charlottenburg! Denumit in trecut Barita, acest sat rotund din comuna Bogda, judetul Timis, a fost construit de 32 de familii venite din regiunea italiana Trentino-Tirolul de Sud, mai exact din Provincia Autonoma Trento. Faimos pentru dispunerea cladirilor in forma circulara, acest sat asezat intre orasele Arad si Timisoara strabate o regiune extrem de pitoreasca, cu un relief deluros, acoperit de paduri si pasuni.

Viziteaza Manastirea Izvorul lui Miron! Gasita in localitatea Romanesti, Manastirea Izvorul lui Miron este una dintre cele mai renumite constructii monahale din judetul Timis. Manastirea a fost ctitorita de insusi Miron Cristea, cel care avea sa fie primul patriarh al tarii noastre. Acesta a hotarat ridicarea manastirii in anul 1910, pe vremea cand era inca episcop, cand strabatand tinutul de la poalele Padesului pentru a vizita parohiile locale, a fost uimit de frumusetea acestui loc.

Constructia bisericii s-a facut din piatra si caramida, respectand stilul traditional al arhitecturii bizantine  si a fost terminata in anul 1929. Aceasta a fost inaugurata doi ani mai tarziu, in anul 1931, insa faimoasele picturi exterioare ce amintesc de Bucovina, pe care le putem admira in prezent, au fost realizate abia in anul 1980. Poreclita din acest motiv “Voronetul Banatean”, Manastirea Izvorul lui Miron este, cu siguranta, una dintre cele mai frumoase manastiri din Banat si chiar din intreaga Romanie.

Plimba-te in Parcul Dendrologic Bazos! Asezat in localitatea Bazosu Nou din comuna Bucovat, judetul Timis, la circa 20 de kilometri de municipiul Timisoara, acest parc este protejat de lege pentru ocrotirea biodiversitatii genofondului si ecofondului.

Ocupand impresionanta suprafata de 60 de hectare, rezervatia dentrologica Bazos gazduieste Parcul American, Parcul Mare si cateva pepiniere dezvoltate cu scopul cultivarii speciilor exotice. Rezervatia se lauda cu cea mai complexa colectie de stejari americani si carya din intreaga tara, dar si cu un fond botanic impresionant de circa 800 de taxoni adusi din 5 continente.


Te-am convins sa mergi in judetul Timis pentru a-i vizita frumusetile naturale, culturale si istorice? Intra pe acest link pentru a gasi cele mai bune locuri de cazare: http://bit.ly/2Pq1r9Z