5 obiective turistice din Mures pe care ar trebui sa le vizitezi

Sursa foto: Madalina Nagy/Shutterstock.com

Muresul este unul dintre cele mai vizitate judete din Romania. Cu toate acestea, cei care poposesc aici se rezuma la a vizita doar trei sau patru locuri, cum ar fi Sighisoara, Sovata si resedinta judetului, Targu Mures. Insa pe aceste meleaguri multietnice exista mult mai multe atractii si obiective interesante ce merita atentie, unele dintre ele dovedindu-se a fi cu adevarat impresionante.

Iata 5 dintre obiectivele turistice din Mures despre care prea putini au auzit si care au nevoie de mai multa popularitate:

1. Castelul Teleki. Superbul ansamblu arhitectonic construit pentru familia Teleki se gaseste in localitatea Gornesti, la 17 kilometri de Targu Mures, chiar in mijlocul unui parc dendrologic.

Se spune despre el ca este cel mai frumos castel din intregul Ardeal, avand, de asemenea, porecla de “Comoara Muresului”. Cladirea prezinta caracteristici arhitecturale in stilul Grassalkovich, proiectul acesteia fiind facut de arhitectul austriac Andreas Mayerhoffer.

2. Parcul National Calimani. Parte a Carpatilor Orientali, Calimanii sunt unii dintre cei mai masivi munti din Romania, cel mai inalt varf al lor fiind Pietrosul, a carui altitudine ajunge pana la 2100 de metri.

Muntii Calimani sunt considerati “parc national protejat de lege” datorita faunei sale destul de rare, in care se evidenteaza jneapanul, zambrul si cocosul de mesteacan.

Cu un total de 24 041 de hectare, in Parcul National Calimani este permis pasunatul, chiar si taiatul lemnelor, insa in cantitati mici.

3. Castelul Kemeny. Superbul castel construit in stil gotic-renascentist se gaseste in localitatea Brancovenesti din judetul Mures si dateaza din 1558, cand a inceput sa fie ridicat la cererea familiei nobilului Losonczi Dezsofi. De-a lungul timpului, proprietatii castelului s-au tot schimat, la carma acestuia trecand Bathori Zsigmond, Gabriel Bethlen, Mihai Viteazul, Bocskai Istvan, Bethlen Gabor, Rakoczi Gyorgy si, in cele din urma, familia nobiliara Kemeny, care a locuit la castel timp de 300 de ani. Din 1948, castelul a fost nationalizat, devenind, in cele din urma, obiectiv turistic.

De remarcat cele 4 turnuri impozante ale castelului si pitorescul balcon cu console de piatra deasupra intrarii.

4. Castelul Lapusna. Undeva in creierii muntilor, in localitatea Ibanesti situata la circa 70 de kilometri departare de resedinta judetului Mures, se gaseste un mic si fascinant castel ce dateaza din 1926, cand a fost construit la cererea conducatorilor monarhici ai Romaniei, Ferdinand, Carol al II-lea si Mihai I.

Desi a fost domeniu regal, castelul a fost nationalizat in 1949, iar de atunci se afla sub administratia comunei Ibanesti. Se spune ca, in perioada comunista, castelul era una dintre resedintele de vara ale familiei Ceausescu, aceasta servindu-se de cladire atunci cand mergea la vanatoare in imprejurimi. Unii dintre cei mai de seama oaspeti ai castelului au fost Hrsciov, Jivcov si Tito.

5. Scara Rákóczi. Un obiectiv turistic mai putin obisnuit, dar foarte placut ochiului, scara Rákóczi pune in miscare imaginatia oricarui pasionat de istorie. Situata aproape de strada Revolutiei din orasul Targu Mures, scara insumeaza 70 de trepte si a fost construita in anul 1902 de priceputul mester Soos Pal, care a numit-o in amintirea unuia dintre conducatorii revolutiei maghiare, Francisc Rákóczi al II-lea.

Alte atractii turistice din Mures care merita mentionate in aceasta lista ar putea fi Castelul Bethlen, Cetatea din Saschiz, Biserica Leprosilor si Casa Vlad Dracul din Sighisoara.Locuri de cazare in judet pot fi gasite accesand acest link!