7 orase medievale care merita vizitate in primavara aceasta

Cristian Balate/Shutterstock.com

Partea centrala a Romaniei, cunoscuta si sub numele de Transilvania, este cunoscuta in tara si peste hotare datorita legendei Contelui Dracula si spiritului medieval pastrat in majoritatea oraselor din zona.

Avand o bogata mostenire de la sasi, Transilvania se mandreste cu unele dintre cele mai bine pastrate si mai frumoase orase medievale din Europa. In secolul al XII-lea, sasii veniti din nord-vestul Europei s-au stabilit pe teritoriul Transilvaniei de astazi si au numit zona Septem Castra (Sapte Fortarete) dupa numarul oraselor fortificate construite aici:

Bistrita

Situat la poalele Muntilor Bargau, orasul Bistrita este cea mai veche asezare din zona. Colonistii sasi au ajuns in regiune in anul 1206 si au ajutat la transformarea orasului intr-o asezare cu o economie prospera si un rol important in comertul dintre Moldova si Transilvania. Printre atractiile orasului care nu trebuie ratate in urmatoarea vizita se afla Biserica Evanghelica si Turnul Dogarilor.

Sebes

Orasul Sebes a luat nastere in secolul al XII-lea si a fost populat de sasi proveniti din zona Rinului si Luxemburgului. Sebesul a fost un important centru politic in perioada Evului Mediu si ca toate celelalte orase intemeiate de sasi, a avut o economie infloritoare. Mostenirea sasilor lasata orasului Sebes include Biserica Evanghelica-Luterana si Turnul octogonal. La aproximativ 3 kilometri de oras se afla rezervatia geologica Rapa Rosie.

Brasov

Brasovul este cel mai cunoscut si vizitat oras medieval din Romania. Situat la mai putin de 200 de kilometri de capitala tarii, Brasovul este destinatia preferata a turistilor romani si straini atat pentru sezonul rece cat si pentru vacantele din timpul verii. Atractiile turistice din zona pe care trebuie neaparat sa le vizitezi sunt Biserica Sfantul Nicolae, Biserica Neagra si Bisericile fortificate Harman si Prejmer.

Sibiu

Orasul Sibiu a fost declarat in anul 2007 capitala culturala a Europei datorita mostenirii culturale provenita de la sasi pastrata intr-o forma excelenta pana in zilele noastre. La numai jumatate de ora de condus de Sibiu se afla Marginimea Sibiului, un grup de 18 localitati care pastreaza vie traditia romaneasca. Sadu, Talmacel, Boita, Rau Sadului, Talmaciu, Rasinari, Poiana Sibiului, Jina, Gura Raului, Poplaca, Orlat, Rod, Tilisca, Saliste, Fantanele, Sibiel, Vale si Gales sunt locuite de mesteri batrani care traiesc din cresterea animalelor si agricultura.

Cluj-Napoca

La nord de Sibiu se inalta mandru orasul Cluj-Napoca, capitala Ardealului. Important centru cultural, economic si universitar al Romaniei, Clujul este printre putinele orase care face eforturi considerabile pentru a incuraja mersul pe bicicleta si stilul de viata sanatos al cetatenilor. Printre principalele atractii turistice ale orasului amintim Piata Unirii, Biserica Sfantul Mihail si Statuia lui Matei Corvin.

Sighisoara

Sighisoara este de departe cea mai bine conservata cetate de la noi din tara si din Europa de est. Fiind inca locuita, cetatea din Sighisoara reprezinta o adevarata bijuterie culturala careia ii calca pragul sute de turisti in fiecare zi. Casutele colorate, strazile pavate cu piatra si tracatorile inguste sunt doar cateva dintre elementele care fac din Sighisoara un loc unic in Romania. Situata la aproximativ 30 de kilometri de Sighisoara, comuna Biertan gazduieste Biserica fortificata din Biertan, monument inclus in patrimoniul mondial UNESCO .

Medias

Ultimul oras mare construit de sasi, Medias are farmecul sau aparte dat de stradutele inguste si pietele mari dedicate adunarilor localnicilor. Casele care par desprinse din cartile de colorat cu povesti despre Evul Mediu completeaza tabloul pitoresc al locului. Biserica Evanghelica fortificata din oras este cea mai importanta atractie turistica din zona.