Trenurile mocanita au devenit in ultimii ani din ce in ce mai apreciate atat de turistii straini, cat si de romani. Acest lucru nu ne mira deloc, mai toate trenurile purtand turistii de-a lungul unor peisaje de vis. Daca mai punem la socoteala si locomotiva cu aburi, oamenii ospitalieri sau povestile despre constructia liniilor de cale ferata, avem toate ingredientele unei zile care se anunta a fi cu adevarat deosebita.
Chiar daca in zonele in care candva mocanitele erau singura optiune exista acum modalitati de transport mult mai rapide, turistii au transformat aceste trenulete forestiere cu scop practic in adevarate obiective turistice.
O astfel de mocanita este si cea de la Hutulca (Moldovita), construita in anul 1888 pentru transportul de masa lemnoasa de la padure la gater. Fondul bisericesc a preluat linia in anul 1909 si a schimbat ecartamentul liniei de la 800 mm la 760 mm, ecartamentul standard. Cu toate ca la inceput traseul avea numai 24 km, in anul 1987 sistemul a ajuns la o lungime de 73 km odata cu infiintarea portiunii Rascovei-Rasca dreapta-Arsuri.
Pana in anul 2001 mocanita Hutulca a fost folosita pentru transportul de masa lemnoasa, iar incepand cu anul 2005 este administrata de Asociatia pentru pastrarea liniilor inguste din Romania. In prezent, linia masoara aproape 11 km.
In plus, zona abunda in obiective turistice. Tot in apropiere de mocanita Hutulca veti gasi manastirea Moldovita, Muzeul Satului Moldovita sau Muzeul de oua decorate unde se gasesc peste 1600 de oua incondeiate, unicate.
Tarife:
15 lei / copii / dus – intors
25 lei / adulti / dus – intors
Se ofera 10% pentru grupurile organizate care fac rezervare cu 48 de ore inaintea parcurgerii traseului.
Inchirieri
In afara de zilele in care circula trenurile, exista posibilitatea de a inchiria trenuri speciale: tren locomotiva cu aburi (in functie de lungimea traseului intre 1.000 si 2.000 lei); tren locomotiva diesel (in functie de lungimea traseului intre 500 si 1.000 lei).
Programul de functionare al mocanitei Hutulca
Traseul care porneste din Moldovita (in zona Hotelului Oana) si are ca punct final Argel nu dureaza mai multe de 3 ore dus-intors.
Este bine de stiut ca mocanita nu circula in fiecare zi din an. Pentru a fi siguri ca va veti bucura de peisajul oferit de mocanita Hutulca cel mai indicat este sa mergeti in timpul verii in weekend. Mai multe detalii gasiti in poza de mai jos sau pe www.cfi.ro