Cei mai mulți călători evită să viziteze județul Sălaj, preferând județele din vecinătate precum Maramureș, Bihor și Cluj. Însă acest județ este plin de peisaje de poveste, rezervații naturale, locuri istorice extrem de importante și muzee interesante, oferind întotdeauna vizitatorilor săi experiențe de neuitat.
Situat pe Platforma Someșană din regiunea Transilvania, în nord-vestul țării noastre, Sălajul are numeroase atracții și obiective turistice. Iată care ar fi cele mai importante:
Grădina Zmeilor
Această rezervație naturală de tip geologic și peisagistic este, pur și simplu, uluitoare cu ale sale grupuri de stânci abrupte cu forme ciudate. Stâncile au căpătat aceste forme fascinante de-a lungul miilor de ani, în urma acțiunii vântului, ploilor și zăpezilor, captând atenția localnicilor care le-au oferit chiar și nume.
Astfel, în Grădina Zmeilor avem Față Catanii, Moșu, Zmeul și Zmeoaica, Acul Cleopatrei, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Soldații, Călugării și Sfinxul. Rezervația se găsește la circa 10 kilometri de orașul Jibou, în localitatea Galgau Almașului și este considerată a fi una dintre cele mai interesante din toată regiunea Transilvaniei, un adevărat colț de basm ce te poartă cu gândul pe un tărâm cu personaje fantastice.
Grădina Botanică “Vasile Fati” din Jibou
Probabil cea mai vizitată atracție turistică din Sălaj, Grădina Botanică “Vasile Fati” se găsește într-un parc ce a aparținut, în trecut, domeniului Wesselényi, fiind inaugurată în anul 1968.
Grădina are în componență mai multe sere impresionante în care se găsesc sute de specii de plante exotice, două grădini japoneze, un complex de acvarii, o grădina română și o grădina ornamentală. În cadrul acesteia, turiștii vor putea vizita, de asemenea, o mică grădina zoologică ce adăpostește, în cea mai mare parte, specii de animale specifice faunei din România.
Descoperă și Cele mai importante festivaluri din România din aceasta vară
În circuitul turistic este inclus și Castelul Wesselenyi, o bijuterie arhitecturală barocă realizată în anul 1779, despre care se spune că ar fi cel mai mare edificiu transilvănean din secolul al XVIII-lea.
Complexul Arheologic Porolissum
Orașul român Porolissum se remarcă printr-o veche fortăreața ridicată de împăratul Traian cu scopul de a opri accesul dinspre Munții Carpați spre Dacia Porolissensis. Românii considerau că Porolissum înseamnă capătul lumii, iar din acest oraș începea unul dintre cele mai istovitoare drumuri către Roma.
Îți recomandăm să vizitezi cetatea din județul Sălaj cu un ghid, pentru a desluși mai bine tainele fiecărui colțișor al acestui loc atât de important în trecutul națiunii noastre. Iar dacă vii aici la final de iunie, vei avea parte de o experiență fascinantă, deoarece în această perioada se organizează Porolissum Fest, un festival grandios care te va face să te simți că în Antichitate, asistând la lupte de gladiatori, dansuri arhaice, ateliere interactive și multe alte activități specifice acelei perioade.
Cetatea Báthory
Situată printre clădirile din centrul orașului Șimleu Silvaniei, cetatea Báthory, sau mai bine zis ruinele ei, sunt un testament tacit al măreției unei familii care a jucat un rol important în istoria Transilvaniei și, totodată, a Europei. Aproape de aceste ruine, pe Măgura Simleului, se găsesc ruinele unei alte cetăți, mai vechi decât ruinele fortăreței Báthory, folosită în strategiile militare pentru apărare.
Cetatea Báthory a fost ridicată în 1351, însă în prezent au mai rămas din ea doar poarta principală, zidul de incintă al laturii de vest, zidul de incinta estic și sudic, bastionul patrulater și cel circular de pe unul dintre colțuri și câteva fragmente din zidul nordic.
În această cetate s-a născut Stefan Báthory, unul dintre cei mai importanți regi din istoria Poloniei și principe de Transilvania.
Hida
Nicio vizită în județul Sălaj nu este completă fără a vizită și comună Hida, renumită pentru rezervația naturală “Poiana cu narcise”, un loc de poveste, plin de copaci încântători și flori de toate culorile. Printre speciile de plante pe care le găsești aici se numără Narcissus stellaris și Narcissus augustifolius, două soiuri rare de narcise.
Tot în Hida vei putea vizită Stânca Dracului, un monument geologic natural, protejat de lege, de formă unei ciuperci, dar și Conacul Hutfaludy, Conacul Morca, Biserica de zid “Sf. Arhangheli”, Casă parohială și cele cinci bisericuțe din lemn construite între secolele XVII-XIX.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.