Bucuresti – o zi prin centrul istoric

Centrul vechi, foto pavel dudek

Pavel Dudek / Shutterstock.com

Ce ai face daca ai avea la dispozitie o zi intreaga doar pentru tine si ai vrea sa te plimbi prin Bucuresti – ce traseu ai alege? Probabil, unul destul de lung ca distanta, care sa cuprinda o serie de parcuri din mai multe zone ale Capitalei, atractii mai mult sau mai putin turistice, dar care sa-ti satisfaca pofta de mers, privit, admirat si visat cu ochii deschisi.

Ei bine, Travelminit iti propune, de aceasta data, sa petreci o zi prin centrul istoric al Capitalei; perimetrul in care te vei invarti timp de cateva ore nu este foarte mare, insa te asteapta cu o multime de locuri interesante si cu povesti – daca iti faci timp sa le asculti. Iata ce ai putea face in Bucuresti, daca vrei sa petreci o zi prin centrul istoric si sa-l vezi prin ochii unui turist:

Primul obiectiv: Hanul lui Manuc

Dincolo de cafeneaua cu renume international la care te-ai oprit probabil sa-ti iei o cafea “to go” ca sa-ti fie plimbarea mai savuroasa vei intalni Hanul lui Manuc, locul de intalnire al targovetilor de odinioara, al poetilor si politicienilor inceputului de secol XIX. Dupa mai bine de doua secole cat au trecut peste el, hanul s-a mai schimbat, dar pastreaza inca ceva din atmosfera care l-a consacrat. Arhitectura locului, cu arcade si foisoare de lemn, dar si ornamente din fier forjat te va fascina cu siguranta – si vei ramane placut impresionat de bucatele traditionale si vinurile pastrate in beci. Pe vremuri, Hanul lui Manuc avea 15 beciuri, 23 de odai la parter si mai mult de 100 la etaj, doua saloane mari si 23 de pravalii.

Curtea Veche – Palatul Voievodal

Lasa in urma povestile calatorilor intalniti la han si mergi vizavi, la Curtea Veche, unde se afla si ruinele Palatului Voievodal. Este interesant sa vezi, in mijlocul unui Bucuresti modern, cu cladiri din otel si sticla, ruinele primei curti domnesti, construite la sfarsitul secolului IV, pe vremea domnitorului Mircea cel Batran. Si, mai interesant, este faptul ca acolo au aparut primele scrieri romanesti si s-au desfasurat multe dintre evenimentele importante ale acestei tari. Incepand cu secolul XV, cand Curtea Veche este ridicata la rang de resedinta domneasca, cetatea a fost supusa in mai multe randuri lucrarilor de consolidare, insa dupa incendiul care a devastat Bucurestiul (in 1718) si cutremurul puternic din urmatorii 20 de ani, Curtea Veche a fost inchisa. Poti sa vizitezi insa pivnitele cetatii, o parte din zidurile fostului palat si ruinele fostei bai turcesti, precum si lacasul de cult de alaturi – Biserica Curtea Veche.

Stradutele cu cafenele si restaurante

De la Curtea Veche, mergi pe Strada Franceza si apoi pe Smardan, unde te asteapta o priveliste ce aminteste de Micul Paris: zeci de cafenele cu terase inflorite si clinchet de lingurite mestecand in cescute, restaurante care-si asteapta musteriii sa le racoreasca suflarea cu o halba de bere si sa le astampere foamea cu bucate neaose, pravalii cu nimicuri sau suveniruri numai bune de transformat in amintiri. Toate stradutele intortocheate ale centrului istoric (Lipscani, Gabroveni, Blanari, Covaci, Doamnei) iti vor arata un alt Bucuresti, ceva intre vechi si nou de care te vei indragosti imediat: cladiri vechi (in mare parte renovate), cafenele moderne (unde nu vei duce lipsa de internet wireless) si oameni de toate felurile. Centrul istoric este cu siguranta o zona a contrastelor, cu un farmec aparte.

Banca Nationala a Romaniei

De pe Lipscani, la intersectia cu strada Smardan, vei intalni una dintre cladirile-simbol ale Capitalei, Palatul BNR (Banca Nationala a Romaniei). Cladirea construita in perioada 1884-1890 de arhitectii Cassien Bernard (cel care a proiectat si podul Alexandru al III-lea de pe Sena) si Albert Galleron (acelasi care a realizat si planurile pentru Ateneul Roman) este una dintre cele mai frumoase cladiri ale Bucurestiului. Palatul BNR a fost construit pe locul fostului Han Serban Voda – o parte din ruinele fostului han pot fi vazute astazi in fata palatului, pe strada Lipscani, acoperite cu un acoperis de sticla.

Caru cu Bere

O vizita prin centrul istoric nu poate fi completa fara un popas la Caru cu Bere, celebra berarie bucuresteana inaugurata in 1879, transformata astazi intr-un restaurant cu renume. Indiferent daca te opresti la Caru cu Bere ca sa-ti tragi sufletul si sa te racoresti cu o bautura din malt, sau te infrupti din mancarurile delicioase, nu vei regreta alegerea facuta. Caru cu Bere este un adevarat monument istoric in care simti ca poti sa petreci ore in sir doar uitandu-te in jur, la cladirea construita in stil neogotic de arhitectii Zigfrid Z. Kofczinski si Al. Pesch, decorata impecabil cu picturi, vitralii, lambriuri sculptate si mozaicuri.

Manastirea Stavropoleos

Poti sa inchei vizita de o zi prin centrul istoric al Capitalei cu o portie de hrana spirituala oferita de Manastirea Stavropoleos, aflata in imediata apropiere a Carului cu Bere. Micuta ca dimensiune, biserica ascunde o adevarata bogatie de fresce si o curte interioara superba – perfecta pentru odihna, dupa plimbarea de o zi. Initial, manastirea a fost ridicata de arhimandritul Ioanichie la 1724, in timpul celei de-a doua domnii a lui Nicolae Mavrocordat in Tara Romaneasca, si cuprindea si un han. In 1897 insa, au fost ridicate si alte cladiri, dupa planurile arhitectului Ion Mincu.

Cazare poti gasi aici!