Ce faci un weekend in judetul Covasna?

Atelier mestesugaresc - CovasnaDaca la prima vedere judetul Covasna ti s-ar putea parea mai putin interesant decat alte zone din punct de vedere al atractiilor turistice pe care le ofera, o sa-ti aratam in cele ce urmeaza ca s-ar putea sa-ti fi format o opinie gresita. Poate zona nu este promovata suficient, poate ca frumusetile sale nu sunt atat de stralucitoare pe cat ti-ai dori, insa in niciun caz nu poti sa spui ca nu ai ce sa faci un weekend in judetul Covasna. Iata cateva sugestii:

Viziteaza “vulcanul” din Covasna

Stiai ca in mijlocul municipiului Covasna, in Parcul Central amplasat intre hotelurile Covasna, Cerbul, Caprioara si strada Libertatii, este un vulcan noroios? Asa-numita “Balta Dracului” este o groapa in care au loc in mod constant eruptii de namol; si nu de acum, ci de cateva secole. Fenomenul se datoreaza monoxidului de carbon degajat datorita numarului mare de eruptii vulcanice care au loc in regiunea Harghita. Numele de Balta Dracului a aparut prin secolul XVIII si a fost dat de oamenii acelor timpuri, care credeau ca namolul fierbe din cauza focului din Iad.

Plimba-te pe Domeniul Zabala

In satul Zabala din judetul Covasna, inconjurat de dealuri si paduri frumoase, este Castelul Mikles, construit in 1500 de familia nobililor maghiari Mikles. Contesa Katalina Roy Chowdhury de Ulpur (si de Zabala), mostenitoarea castelului, a reusit sa recupereze o parte din terenurile confiscate de comunisti pe vremea cand ea avea doar 4 ani. Printre acestea se numara si Castelul Mikles, impreuna cu cladirile anexe.
Asa se explica de ce superba constructie de la Zabala a inceput sa-si recapete o parte din aura de odinioara. Una din anexele castelului (casa motorului – The Machine House, care genera curent electric pentru castel si patru sate din imprejurimi), construita la 1900, a fost transformata intr-un hotel cochet cu sase camere superbe cu semineu. Turistii pot innopta in aceasta anexa a castelului, daca fac rezervari cu ceva vreme inainte. Intreaga zona este superba: Castelul Mikles din Zabala are o pozitie privilegiata, fiind asezat in mijlocul unui parc de 34 de hectare.

Fa un circuit pe la atelierele mestesugaresti

Secuimea a dat de-a lungul timpului multi mestesugari extraordinari. Lucrul cu fierul, cu lemnul sau cu lutul a fost ridicat la rang de mare arta in aceasta parte a Transilvaniei. In ultimii ani, numarul lor s-a redus simtitor, pentru ca tinerii nu mai sunt atat de dornici sa invete mestesuguri migaloase. Au ramas insa cativa (in Covasna ii numeri pe degete) care nu au renuntat la arta, in ciuda vremurilor moderne. Asa se face ca, odata ajuns in judetul Covasna, ai ocazia sa vezi micile ateliere in care sunt sculptate minunatele porti secuiesti (intreaba de mesterul Istvan Suto), cele in care se forjeaza fierul si se modeleaza manual dupa pofta inimii (viziteaza atelierul lui Gyuri Nagy din Talisoara) sau atelierul de potcovit oua – asa ceva gasesti in satul Calnic. Mai este nevoie sa amintim de ceramica de Corund? Du-te in satul Corund si ai sa descoperi acolo un adevarat centru al olaritului. Sau de obiectele de mobilier pictate manual, un alt mestesug pentru care covasnenii (si nu numai) au ajuns celebri in intreaga lume?

Schiaza la Ghelinta, Comandau sau Balvanyos

Numai maine nu-i poimaine si numai azi nu a nins suficient de tare incat sa te poti bucura de primul schi din acest sezon. Fii pregatit si rezerva-ti de pe acum un weekend in judetul Covasna aproape de una din partiile locului. Ai avantajul ca nu sunt la fel de aglomerate precum partiile de schi de pe Valea Prahovei, dar ambele partii sunt dotate cu instalatie nocturna.

Partia de schi de la Balvanyos, situata in statiunea balneoclimaterica cu acelasi nume, are 300 m lungime, un grad de dificultate usoara si transport pe cablu. Cea din comuna Ghelinta se afla intr-o zona de munte deosebita, la 12 km de Targu Secuiesc, are 500 m lungime, dificultate medie si dispune de teleschi. La 22 km de orasul Covasna, in localitatea Comandau (acolo, pe langa traseul mocanitei din Covasna) exista o alta partie de schi lunga de 350 m si cu un grad mediu de dificultate. Si aceasta are teleschi si instalatie nocturna. Si este aproape de minunata Valea Zanelor, o zona deosebita pentru relaxare, aflata intre Planul Inclinat (unic in Europa), Siclau si cascada spectaculoasa de sub Siclau.