De ce este parcul Herastrau unul dintre cele mai iubite locuri din Bucuresti

Sursa foto: Giannis Pappanikos/Shutterstock.com

Locul preferat de recreere si de odihna al locuitorilor capitalei, dar si una dintre cele incantatoare oaze de relaxare din intreaga tara este Parcul Herastrau. Denumit si Parcul Regele Mihai I al Romaniei, isi merita cu prisosinta locul in topul celor mai vizitate atractii turistice din Bucuresti, avand o frumusete aparte si o sumedenie de obiective culturale si naturale intre granitele sale, care fascineaza pana si pe cel mai critic vizitator.

Situat in zona de nord a orasului, parcul se intinde pe o suprafata de 187 de hectare si a fost amenajat incepand cu anul 1936 pe locul unei zone mlastinoase, atunci purtand denumirea regelui Carol al II-lea. Intre timp, a avut parte de diferite extensii si modificari, schimbandu-i-se inclusiv numele de cateva ori, pana cand a ajuns sa fie numit parcul Herastrau, nume ce vine de la un gater, un fierastrau mecanic gasit pe malul lacului, undeva in apropierea podului. Conform datelor istorice, acest fierastrau era amplasat pe zona DN1 si era un obiect destul de celebru in anii 1600, motiv pentru care s-au si numit strazi dupa acesta (Ulita Fierastraului).

Arhitectul proiectului parcului Herastrau a fost Nicolae Caranfil. Impreuna cu alti trei arhitecti, Ernest Pinard, Octav Doicescu si Friedrich Rebhuhn, Nicolae Caranfil a lucrat timp de doar trei ani (intre 1936 si 1939) pentru a amenaja parcul, ajungand la acest rezultat spectaculos.

In prezent, parcul Herastrau este unul dintre cele mai iubite locuri din Bucuresti, fiind perfect pentru plimbari in aer liber, pentru mersul cu bicicleta sau cu rolele, dar si pentru practicarea sporturilor nautice, lacul parcului avand o lungime de aproape 6 kilometri. Mai mult, parcul ofera vizitatorilor posibilitatea de a se plimba cu barca, hidrobicicleta sau chiar cu vaporasul pe lac, bucurandu-i cu privelistile sale incantatoare. Cei care insa nu sunt prea atrasi de apa, pot inchiria biciclete, pot experimenta traseele din parcul de aventura sau isi pot testa limitele in zona skaterilor.

Dar, cel mai important, parcul Herastrau este un loc ce trebuie vizitat pentru frumusetea sa naturala. Are o flora impresionanta, compusa in cea mai mare parte din tei, salcii, plopi, artari si frasini, cu diferite zone tematice fermecatoare, precum Gradina Japoneza, Insula Trandafirilor si zona ExpoFlora, unde, in fiecare an, expertii in peisagistica realizeaza cele mai frumoase si spectaculoase decoruri florale.

Tot in Parcul Herastrau gasim si Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, unul dintre cele mai fascinante muzee din tara noastra si totodata unul dintre cele mai vizitate obiective turistice de catre straini. Situat intr-o zona pitoreasca de pe malul lacului Herastrau, muzeul gazduieste exemple superbe de arhitectura traditionala din toate regiunile Romaniei, prezentandu-ne, de asemenea, obiecte de lucru folosite acum cateva sute de ani, straie traditionale specifice fiecarui judet si multe alte aspecte legate de viata satului. Muzeul a fost inaugurat in anul 1936, chiar in prezenta regelui Carol al II-lea si a ramas pana in zilele noastre cel mai bun loc din tara care reflecta imaginea vietii rurale din Romania, dar si istoria si traditiile ei. Rezerva-ti o zi intreaga pentru a vizita acest muzeu, deoarece este nevoie de cateva ore bune pentru a te plimba printre toate casele traditionale, bisericile si troitele si pentru a admira diferitele instalatii, piese textile si obiecte din lemn si din ceramica.

Este putin probabil ca un locuitor al capitalei sa nu fi vizitat macar o data Herastraul. Celor care locuiesc in alte parti ale tarii si intentioneaza sa viziteze Bucurestiul le recomandam cu caldura sa treaca si prin acest parc fermecator.

Oferte bune de locuri de cazare in Bucuresti pot fi gasite accesand acest link!