De vazut in Sibiu: Muzeul Civilizatiei Traditionale ASTRA

Balate Dorin/Shutterstock.com

Muzeul Civilizatiei Traditionale ASTRA este cel mai cunoscut si vizitat muzeu din judetul Sibiu. ASTRA a aparut din dorinta locuitorilor Transilvaniei de a-si defini propria identitate etnica si s-a transformat in timp intr-unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din zona.

Scurt istoric

Muzeul Civilizatiei Traditionale ASTRA si-a deschis pentru prima oara larg portile pentru public in secolul XX sub denumirea de Muzeu al Tehnicii Populare. Povestea muzeului incepe cu multi ani in urma, atunci cand transilvaneni isi pun problema expunerii unor elemente tranditionale ce fac parte din cultura lor intr-un loc la Sibiu. Pe vremea aceea, Asociatiunea pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman era printre putinele instrumente pe care le puteau folosi ardelenii in vederea realizarii acestui vis. Intr-un final, in anul 1905, dupa mai multe eforturi facute de catre reprezentantii asociatiunii, are loc prima expozitie cu obiecte traditionale din Transilvania.

Ce poti sa vizitezi in Muzeul ASTRA?

Muzeul ASTRA reprezinta o poarta veritabila catre trecut si totodata o lectie vie de istorie. In cele 5 sectoare ale muzeului sunt prezentate mai multe aspecte ale vietii taranului roman ce locuieste prin partile Transilvaniei. Turistii care ajung aici pot admira case traditionale aduse din mai multe zone ale tarii, interioare pastrate in cea mai buna stare care cuprind mobilier si accesorii facute manual acum multi ani, mijloace de transport in comun taranesti si piese din portul popular pe care il imbraca oamenii zonei.

In prezent, complexul muzeal cuprinde aproximativ 36 000 de obiecte, insa din lipsa spatiului, unele dintre ele sunt depozitate si prezentate publicului numai in cadrul expoziilor temporare. De asemenea, ceea ce face acest muzeu atat de deosebit si atragator pentru turisti este faptul ca in urma unor discutii avute de catre reprezentantii complexului cu reprezentantii UNESCO, muzeul a initiat si aplicat conceptul modern de „museum vivum”.

De vazut in judetul Sibiu: Viziteaza “Edenul din Transilvania” – palatul construit in stil baroc de la poalele muntilor Carpati

Cum ajungi la Muzeul ASTRA?

Muzeul ASTRA este situat la numai 4 kilometri de orasul Sibiu, in Dumbrava Sibiului. Pentru a ajunge aici, turistii pot alege sa se deplaseze cu autobuzul sau cu masina personala. Autobuzul numarul 13 face legatura intre oras si muzeu, urmand strada Calea Dumbravii de la iesirea din oras pana la complexul muzeal.

Citeste si: Satele din judetul Sibiu – un loc aparte pe harta Romaniei

Vezi lista intreaga a unitatilor de cazare din Sibiu, aici!

*Preturile prezentate in acest articol corespund unei nopti de cazare din perioada 6-7 septembrie 2017 si sunt valabile astazi,  23 august 2017.