Descopera Cheile Bicazului si Lacu Rosu

Sursa foto: Sandor Vegh/Shutterstock.com

Lacu Rosu si Cheile Bicazului, aceste doua mari frumuseti naturale situate in apropiere de orasul Gheorgheni, la poalele Muntilor Hasmasu Mare, in judetul Harghita, isi surprind vizitatorii cu un peisaj autentic carpatin compus din chei inguste spectaculoase, creste montane intimidante, paduri nemarginite de brazi si ziduri abrupte de stanca ce se inalta falnice spre cer. Regiunea nu este atragatoare doar pentru aceste doua mari minunatii naturale, Lacu Rosu si Cheile Bicazului, ci si pentru turismul montan extrem de diversificat – alpinism, ciclism montan, drumetii montane, echitatie, schi de tura, schi fond, plimbari cu barca pe lac, speologie etc. In afara de toate aceste activitati sportive, turistii au ocazia, de asemenea, sa se relaxeze luand parte la o varietate imbelsugata de programe recreative.

Ce trebuie sa stii despre Lacu Rosu

Despre Lacu Rosu stim, inainte de toate, ca este cel mai intins lac natural montan din Romania, avand denumirea provenita de la Paraul Rosu, care trece prin straturi rosiatice de oxizi si hidroxizi de fier.

In timpul comunismului, atat Lacu Rosu cat si Cheile Bicazului faceau parte din programul obligatoriu ale itinerariilor concediilor din tara.

Aspectul lacului este usor intunecat si infiorator, senzatie accentuata de cioturile de lemn iesite din apa lasand impresia ca acesta este locul unei foste civilizatii care s-a sfarsit intr-un mod nefericit. Cu toate acestea, facand o plimbare cu barca pe lac, senzatia incepe sa se diminueze, lacul devenind din ce in ce mai prietenos in special datorita ratelor ce strabat nestingherite apa.

Lacu Rosu este relativ tanar, luand nastere in luna iulie, anul 1837. Acesta s-a format in urma desprinderii unei bucati din Muntele Ucigasu, care a blocat paraurile Licas, Oii si Rosu, desprindere ce a fost cauzata de o serie de furtuni si ploi puternice. Dovezile acelei calamitati naturale sunt tocmai cioatele de molid pe care le vedem in prezent rasarite din lac.

Din punct de vedere turistic, Lacu Rosu a inceput sa devina interesant incepand cu anul 1857, cand cativa turisti originari din Gheorgheni au oprit pe malurile sale, fascinati fiind de frumusetea virgina a peisajului umbrit de crestele montane. Ei au spus apropiatilor lor ca aici au descoperit un colt de rai, iar apropiatii lor au povestit mai departe cunoscutilor, ducand astfel faima frumusetii Lacului Rosu prin toata tara.

Turismul in zona a inceput insa sa se dezvolte cu adevarat abia dupa anul 1937, cand s-a terminat de construit drumul ce leaga Gheorgheni de Lacu Rosu, considerat a fi drumul ce uneste Transilvania de Moldova.

Fauna si flora din imprejurimile lacului sunt, de asemenea, extrem de atragatoare. In zona Lacului Rosu predomina padurile de conifere, dar si alunul, salcia de munte, plopul de munte, bradul alb si paltinul. Aceste paduri sunt populate, in mare parte, de cerbi, mistreti, lupi si, in numar mai putin, de capra neagra si de ras.

Ce trebuie sa stii despre Cheile Bicazului

In apropiere de Lacu Rosu se gaseste un loc unic in Europa, Cheile Bicazului. Situate pe valea paraului Bicaz, aceste chei spectaculoase, parte a Carpatilor Orientali, unesc practic Transilvania de Moldova. Cu pereti inalti de calcar, Cheile Bicazului sunt, cu siguranta, impunatoare si te indeamna, de fiecare data cand le intalnesti, sa te opresti in fata lor pentru a le imortaliza intr-o fotografie sau macar pentru a le admira cateva secunde.

Aceste chei sunt parte a Parcului National Cheile Bicazului-Hasmas si sunt considerate a fi zone protejate, alaturi de Lacu Rosu si de Hasmasul Mare.

Ce te va fascina insa cel mai mult aici este drumul din chei, care este format, in mare parte, din serpentine ametitoare. Totodata, peretii de calcar ai stancilor ce formeaza Cheile Bicazului ascund cateva atractii naturale interesante, inclusiv Pestera Neagra, Pestera Cascada si Avenul Licas.


Acum ca te-am convins sa vizitezi si tu Lacu Rosu si Cheile Bicazului, probabil ca te intrebi unde sa te cazezi pentru a fi cat mai aproape de aceste doua obiective turistice majore. Noi te ajutam, oferindu-ti un link aici: http://bit.ly/2tSBzKI