Exploreaza Cheile Nerei, una dintre cele mai salbatice zone din Romania

Sursa foto: Calin Stan/Shutterstock.com

Strabatand un colt de poveste al Banatului montan, raul Nera a format, de-a lungul timpului, tot sapand in masivele stanci din calea sa, unele dintre cele mai fascinante chei din tara noastra. Cu un aspect virgin si salbatic, parca neatins nicicand de piciorul omului, Cheile Nerei impresioneaza cu peisajele sale uluitoare, unice in Romania si probabil in toata lumea. Ferita de zgomotul si de aglomeratia pe care le regasim la majoritatea obiectivelor turistice, aceasta destinatie este perfecta pentru iubitorii de natura, liniste, dar si pentru pasionatii de adrenalina. Cheile Nerei adapostesc o multime de atractii turistice care merita explorate: cascade spectaculoase, pesteri obscure, cascade uluitoare, lacuri albastre, poieni senine si stanci trufase.

Cheile Nerei sunt parte a Parcului National Cheile Nerei – Beusnita din judetul Caras-Severin, unde pot fi gasite o sumedenie de atractii unice: Izvorul Bigar, Lacul Dracului, Izvorul carstic Ochiul Beiului, Cascadele Beusnitei, precum si multe specii rare de plante si de arbori, inclusiv sequoia giganteea, alunul turcesc, fagete seculare si arbori monumentali de tisa. Totodata, fauna in zona este foarte diversificata, aici traind jderul de stanca, vidra, cerbul carpatin, bursucul si vipera cu corn.

Splendorile naturale din Cheile Nerei

Incepe-ti aventura din Sasca Montana, o localitate incantatoare cu vile si cabane dragute ce ofera turistilor locuri de cazare. Treci apoi prin La Tunele pentru a ajunge in Podul Beiului, urmand sa opresti la pastravarie. Pastravii din lacurile din rezervatie sunt cunoscuti ca fiind cei printre cei mai buni din tara, asadar nu ezita sa ceri si tu o portie de pastravi la gratar sau o saramura de peste. Continuand drumul prin padure, la doar o jumatate de ora vei da de unul dintre cele mai impresionante lacuri din Romania, Ochiul Beiului, a carui nuanta de turcoaz a atras curiosi din toate colturile lumii. Lacul este alimentat de mai multe izvoare ce vin din subteran, motiv pentru care nu ingheata nici cand temperatura scade sub zero grade Celsius. Avand o apa extrem de clara, pe fundul lacului pot fi zariti pestisorii jucausi si pietrele invaluite de plante.

Inspre amonte, la doar cateva sute de metri distanta de Ochiul Beiului, fermecatoarele Cascade ale Beusnitei se ivesc in toata splendoarea lor. Cu caderi sclipitoare de apa, unele mai mari, altele mai mici, unele mai galagioase si altele mai calme, Cascadele Beusnitei se varsa peste stancile-i inverzite, sfarsind intr-o liniste deplina la baza abruptului. Nu sunt cele mai mari sau cele mai spectaculoase cascade din tara noastra, insa sunt, cu siguranta, unele dintre cele mai pitoresti, varsarile ei albe de apa formand un contrast incredibil cu muschiul verde ce imbraca stancile de dedesubt, precum si cu depunerile rosiatice de argila din jur. In apropiere se gaseste si mareata si zgomotoasa Cascada Vaioaga, chiar langa Podul Beiului.

Un alt obiectiv turistic de neratat in acest parc natural este Lacul Dracului. Luand nastere in subtean, lacul a iesit la suprafata dupa prabusirea acoperisului grotei in care se gasea. Avand un acces greoi, cu pereti stramti si cu tavan scund, galeriile lacului sunt rar vizitate, fiind parcurse mai mult de speologi. Apa lacului are o nuanta similara cu cea a Ochiului Beiului, din care se zaresc pestii multicolori ce se perinda printre stanci.

Inainte de a pleca din Cheile Nerei nu uita sa treci si pe la Cascada Bigar, situata chiar la iesirea din chei. Considerata una dintre cele mai frumoase cascade din Europa, Cascada Bigar este asezata in locul  parcurs de paralela de 45 de grade si poate fi privita de pe micul pod din lemn ce se gaseste in apropiere de popas. Imaginea impresionanta pe care o formeaza la caderea siroaielor de apa peste stanca acoperita de muschi, formand parca o perdea transparenta, este realmente fermecatoare!