Harghita, un judet generos in atractii si obiective turistice

Sursa foto: Gaspar Janos/Shutterstock.com

Situat in inima Romaniei, in partea de est a regiunii Transilvania, Harghita este un judet binecuvantat de natura, avand trei tipuri de relief (munte, deal si depresiune), lacuri unice in Europa, chei spectaculoase, locuitori cu traditii extrem de interesante si preparate culinare traditionale in fata carora nu ai cum sa gasesti vreun refuz.

Fiind unul dintre cele trei judete ce alcacuiesc Tinutul Secuiesc, Harghita este, cu siguranta, un loc in care gasim lucruri diferite de ceea ce suntem obisnuiti sa vedem in restul Romaniei, dar mai cu seama un loc in care gasesti atractii si obiective turistice la fiecare pas, a caror popularitate a depasit cu mult granitele tarii.

O excursie in judetul Harghita iti va lasa doar amintiri placute si dorinta de a te reintoarce cat mai curand pe taramurile sale. Iata, in randurile de mai jos, caror atractii turistice merita sa acorzi cea mai mare atentie:

Lacul Sf. Ana

 Asezat chiar la granita dintre judetele Harghita si Covasna, la umbra padurilor de conifere de la poalele Muntilor Harghitei, Lacul Sfanta Ana se remarca, inainte de toate, prin faptul ca este unicul lac de origine vulcanica de pe Batranul Continent. Situat la o altitudine inalta, de circa 900 de metri, lacul este fermecator si deosebit in fiecare anotimp, in special in lunile de iarna cand, invaluit in intregime de gheata, ia forma unui patinoar misterios si intimidant.

Lacul Rosu

 Aflat in fruntea celor mai impresionante lacuri din Romania, alaturi de Lacul Sf. Ana, Lacul Rosu s-a format in mod natural in urma prabusirii unui varf de munte, fiind considerat lac de acumulare. Situat, mai exact, la poalele muntelui Hasmasul Mare, Lacul Rosu este de fapt cel mai mare lac montan natural din Romania si una dintre atractiile turistice preferate ale strainilor care ne viziteaza tara. Locul este ideal pentru recreere, avand barci cu vasle, trasee turistice pe cararile montane din imprejurimi si cateva restaurante cu specific romanesc si unguresc unde sa te ospatezi cum se cuvine.

Cheile Bicazului

 Foarte aproape de Lacul Rosu se gasesc cele mai spectaculoase chei de la noi din tara, Cheile Bicazului. Incluse in Parcul Natural Cheile Bicazului-Hasmas, acestea ocupa o portiune de circa 8 kilometri (o parte aflata in judetul Harghita si o alta parte in judetul Neamt), oferind vizitatorilor o priveliste uluitoare, trasee turistice montane si chiar si cateva stanci marcate pentru alpinisti. Considerate a fi legatura dintre Transilvania si Moldova, aceste chei s-au format in urma erodarii calcarelor mezozoice de catre raul Bicaz si afluentii sai si adapostesc mai multe pesteri de o frumusete deosebita, dintre care se remarca Pestera Neagra si Pestera Cascada.

Salina Praid

 A doua cea mai vizitata mina de sare din Romania (dupa Salina Turda), Salina Praid isi impresioneaza vizitatorii cu o frumusete unica si cu calitati de improspatare si regenerare a organismului. Avand un aer sarat, extrem de ionizat, salina ajuta la tratarea afectiunilor respiratorii (bronsita, astm, rinit alergica, etc), avand efecte de lunga durata. Mai mult decat atat, turistii ce ajung la salina au ocazia de a se relaxa pe timpul verii si in baile sarate din apropierea minei, bucurandu-se de un cadru natural de poveste si de calitati curative la fel de benefice precum cele gasite in salina.

Castelul Miko

 Situat in Miercurea Ciuc, resedinta judetului Harghita, Castelul Miko a fost construit, alaturi de multe alte castele, de grofi (aristocrati maghiari). Cu o istorie veche de mai bine de 400 de ani, castelul gazduieste in prezent Muzeul Secuiesc al Ciucului, avand o expozitie impresionanta de ilustratii ce prezinta cele mai importante evenimente din cultura maghiara.

Desi am enumerat doar cinci dintre atractiile turistice din Harghita, acest judet promite sa-si surprinda vizitatorii cu mult mai multe frumuseti. Pentru a-l descoperi mai bine, insa, vei avea nevoie de cel putin o saptamana si, desigur, de un loc de cazare cat mai odihnitor.