Mocanitele din Romania. Unde te poti plimba cu trenul mocanita?

MocanitaFarmecul aparte al mocanitelor din Romania s-a dovedit mai rezistent la trecerea timpului decat ar fi putut ghici sau spera multi. Mai mult decat trenulete forestiere cu scop practic, mocanitele au devenit treptat, dar sigur, obiective turistice si comori locale pe care cei din zonele in care functioneaza acestea le protejeaza cu indarjire, iar turistii continua sa le indrageasca desi exista in momentul actual modalitati de transport mult mai sigure si mai rapide in zonele in care candva mocanitele erau singura optiune. Mocanitele se transforma, dar nu dispar si vor fi probabil admirate in continuare de generatii de turisti.

Cele mai importante 7 mocanite din Romania

Mocanita din Covasna

Mocanita, folosita initial pentru transportul de lemne din padurile din regiune, inconjoara localitatile Comandau si Covasna pe o portiune de cale ferata intre Planul Inclinat si gara din Covasna, de unde mocanita isi ia numele.

Astazi, scopul unic al mocanitei din Covasna sunt plimbarile de agrement pentru turistii din zona. Aceasta a fost reinaugurata pe 12 aprilie 2014 si urmeaza un program bine stabilit pe un traseu ce porneste din dreptul Hotelului Clermont, Voinesti si ajunge pana la Planul Inclinat fara a-l mai urca datorita conditiilor proaste ale drumului.

Mocanita de la Covasna poate transporta pana la 50 de persoane pe acest traseu.

Program Locomotiva Diesel: 12 Aprilie – 12 Octombrie: de vineri pana duminica, intre orele 09:00 si 18:00

Program Locomotiva Aburi: Zile de sarbatoare, Zilele Covasnei (5-7 septembrie): intre orele 9:00 si 18:00

Tarife Locomotiva Diesel

  • Adulti – 6 lei
  • Copii – 4 lei

Tarife Locomotiva abur

  • Adulti – 10 lei
  • Copii – 8 lei

Mocanita Abrud Campeni

In judetul Alba, mai exact in zona Abrud-Campeni, mocanita din Pauseni a fost la un pas de a fi inchisa definitiv iar liniile acesteia topite. Autoritatile locale au salvat mocanita reusind sa o declare monument istoric.

Mocanita astfel salvata si-a reinceput traseul in anul 2013 si este programata pentru includerea in programul de promovare, reabilitare si exploatare.

Astazi mocanita dintre Abrud si Campeni strabate din nou alene distanta pitoreasca de 11 km dintre Abrud si Campeni, avand capacitatea de a transporta pana la 80 de turisti prin superba zona a Apusenilor.

In acelasi an in care a fost redata turistilor, mocanita Abrud-Campeni, inaugurata in 1913, isi sarbatorea centenarul.

Program

In functie de perioada din an mocanita din Abrud circula zilnic, de doua ori pe zi, chiar si in fiecare sambata, fiind inchisa pe perioada de iarna.

Plecarile se fac din Abrud la ora 12:00 si la ora 16:00.

Tarif (bilet dus-intors):

  • Adulti – 25 lei
  • Copii – 15 lei

Mocanita Brad Criscior

Prima linie a SC Cai Inguste Feroviare inaugurata in anul 1907 cu scopul transportului de carbune a fost linia Brad-Criscior ce a servit acestui scop peste 90 de ani, pana in 1998.

Linia a fost transformata in scop turistic pentru transportul de pasageri incepand cu anul 2001 si continua pana in prezent sa circule in perioadele de sarbatoare de dinaintea Craciunului, Pastelui si a Zilelor Bradului.

Turistii cazati in Brad in perioadele in care circula mocanita nu trebuie sa rateze ocazia de a face o plimbare de neuitat.

In zilele in care circula, mocanita Brad-Criscior are cate doua plecari pe zi din Brad Gara, la orele 12:00 si 14:00 si inapoi de la Criscior Poarta 2 la orele 13:00 si 15:00.

Tarife

  • Adulti: 10 lei dus intors
  • Copii: 5 lei dus intors

Mocanita Comandau

In Comandau mocanita circula sambata si duminica si in zilele speciale de sarbatoare spre incantarea turistilor dar si a localnicilor. O intreaga iesire de weekend merita planificata in jurul mocanitei din aceasta superba zona. Mocanita de la Comandau este una dintre cele mai frumoase din tara, pe care nenumarati pasionati feroviari vin sa o viziteze anual.
Construita in anul 1911 la Budapesta, ea functioneaza inca in forma sa originala, forma in care a traversat initial linia de la Berzasca pana in 1993, an in care a incetat sa functioneze.

Locomotiva originala de la Comandau este reconditionata de curand si poate fi vazuta in Moldovita sau in Covasna atunci cand nu circula la Comandau pe drumul spre Holom.

Mocanita din aceasta zona nu circula decat cu anumite ocazii, astfel ca se recomanda punerea in contact cu SC Calea Ferata Ingusta pentru a afla programul acesteia sau locul unde circula superba locomotiva atunci cand nu pleaca de la Comandau.

Mocanita Moldovita

Mocanita de la Moldovita este botezata de localnici Hutulca. Hutulca de la Moldovita circula astazi pe un traseu de aproximativ 7 km de cale ferata ingusta si se afla in proprietatea lui Georg Hocevar de origine austriaca.

Mocanita de aici detine atat vagoane acoperite cat si vagoane descoperite, dupa traditia mocanitelor din restul tarii si este mult mai populara decat cele din alte zone atat printre turisti cat si printre localnici, ea traversand o portiune considerabila de sat direct prin dreptul portilor localnicilor.

Odata trecut de sat peisajul este printre cele mai atractive strabatute de mocanitele din tara. Trenurile forestiere ar trebui sa faca deja parte din patrimoniu, luand in considerare numarul de turisti ce vin din intreaga lume pentru o plimbare de doar 30 de minute cu aceste bijuterii feroviare.

Program: Sambata, Duminica, zile de sarbatoare – 13:00 si 15:00

Pret bilet

  • Adulti – 10 lei
  • Copii – 5 lei

Mocanita Valea Vaserului

Una dintre ultimele mocanite construite in tara, inaugurata in 1933 la aproape 30 de ani dupa prima mocanita data in folosinta in Romania, mocanita de pe valea Vaserului, un sat pitoresc din Maramures, se numara printre cele cu traseele cele mai lungi, avand aproximativ 56 km si strabatand numeroase creste muntoase dintre care punctul maxim de altitudine fiind la 1.100 metri. Diferenta de altitudine dintre punctul de plecare si punctul maxim de altitudine este de 500 de metri.

Drumul prin munti se face alene, fara graba, cu opriri periodice la parauri pentru realimentarea cu apa.

Mocanita de pe Valea Varserului ocupa cu usurinta o zi de vacanta, durata calatoriei dus-intors fiind de pana la 14 ore iar plecarea efectuandu-se de obicei dimineata la ora 6, motiv pentru care se recomanda cazarea in Viseul de Sus.

Pret bilet: intre 48 si 57 lei. Tariful difera in functie de perioada. Mai multe detalii puteti gasi aici.

Mocanita Sovata

Traseul mocanitei de la Sovata are o lungime de 14 km, iar durata calatoriei dus intors este de aproximativ 2 ore. Garnitura de tren are in componenta 3 vagoane cu o lungime de 11-12 metri, doua inchise si unul tip gondola, capacitatea totala a mocanitei fiind de 90 de locuri.

Mocanita Sovata face parte din lotul de 10 locomotive construite in anul 1949 in Polonia, din care doua au ajuns in Romania. Locomotivei i s-a adaugat tenderul, produs la Uzinele Resita.

Pret bilet:

– copii 4-14 ani: 15 lei

– adulti: 30 lei

– persoane peste 65 de ani: 20 lei.