Oradea – ghid de oras

OradeaOradea este un oras mic, rafinat si cochet, un oras cu un farmec aparte care nu striga dupa atentie dar atunci cand i se acorda, nu se lasa mai prejos de asteptari. Oradea este in curs de renovare, dar pentru cei care pot vedea mai departe de numeroasele schele ce se intind ca o a doua fata a orasului, Oradea este o comoara ascunsa ce asteapta sa fie descoperita.

Cazare in Oradea

In Oradea se ajunge greu pentru cei care nu detin masina proprie. Se poate veni dinspre Timisoara, cu microbuzul de la gara care face aproximativ 3 ore pana in oras, ore ce se adauga calatoriei cu trenul din orice punct al tarii ar porni vizitatorul.

La intrarea in Oradea, pe turisti ii intampina cladirile in stil Art Nouveau, multe in pline renovari dar promitand sa arate cel putin impresionant la finalul lucrarilor. Nuantele care predomina pe strazile din oras sunt bejurile, caramiziul si galben mustar specifice cladirilor in acest stil arhitectural. Aceasta paleta de culori pare sa aiba darul sa schimbe impresia pe care o lasa acestea in functie de vremea de afara – vesele in plin soare, solemne atunci cand cerul este amenintat cu norii de ploaie.

In Oradea optiunile de cazare acopera toate gusturile si necesitatile vizitatorilor. Exista hoteluri dedicate turismului in interes de afaceri sau turismului pentru relaxare, dar si turismului pentru tratament, orasul aflandu-se in imediata apropiere a unei statiuni balneo climaterice.

Exista un hotel de 5 Stele, Double Tree by Hilton Oradea care se ridica fara probleme la standardele impuse de lantul hotelier prezent in intreaga lume. Double Tree by Hilton este ales in general de turistii care vin in oras in interes de afaceri.

Astoria Grand Hotel pe de alta parte, hotelul de 4 stele asezat in centrul orasului este o optiune mult mai potrivita pentru turistii care apreciaza luxul clasic si rafinat, dedicat relaxarii datorita atmosferei mult mai intime.

Pentru turistii care tin sa nu depaseasca bugetul exista si cateva optiuni de 2 stele dar si un guesthouse, toate foarte curate si cu servicii peste standardele impuse de categorie.

Pranz si cina in Oradea

Cei care vor sa manance bine in Oradea au de unde alege daca restaurantul hotelului nu se ridica la nivelul asteptarilor sau pranzul ori cina ii prinde in mijlocul orasului.

Graf – Restaurant & Delicatessen din strada Barbu Stefanescu este un restaurant elegant ce se concentreaza pe meniuri specifice pentru cina din bucataria romaneasca si internationala. La Graf accentul se pune pe prezentare iar aici prezentarea este impecabila. Oaspetii se pot astepta la excelenta in farfurie, in servire si in tot ceea ce tine de prezentarea restaurantului. Preturile pornesc de la 13 lei si pot ajunge pana la 110 lei in functie de ce se comanda.

American Grill de pe strada Vasile Alecsandri este o varianta mult mai lejera pentru cina si masa in oras. Restaurantul este deschis pana la orele tarzii ale diminetii in mod special pentru cei ce se aventureaza sa incerce viata de noapte din Oradea. American Grill ofera preparate tip fast food de inspiratie americana, iar mancarea este proaspata, preparata pe loc si extrem de delicioasa.

Obiective turistice in Oradea

Vizitatorii carora timpul le permite sa se plimbe prin Oradea descopera un oras cu un potential turistic neexploatat dar plin de carisma, personalitate si un farmec aparte.

1. Palatul Episcopiei Romano – Catolice

Numele de palat nu este deloc o exagerare. Cladirea aflata la doar cateva sute de metri de gara Oradea numara 100 de camere si este inconjurata de o impresionanta gradina ce se intinde in spatele portilor din fier forjat ornate intr-un stil clasic, elegant ce dau un aer regal imprejurimilor.

Construita intre anii 1762 si 1777, cladirea in forma de U este realizata in stil baroc si poarta semnatura cunoscutului Arhitect Franz Anton Hillebrant.

Palatul se remarca in mod special prin capela de o frumusete rara in intreaga tara pictata in fresce valoroase ce impodobesc peretii si tavanul. Cladirea se afla in curs de restaurare pentru repararea daunelor produse in perioada in care acesta a fost locul ales pentru cazarea a peste 1000 de copii ai partizanilor greci.

2. Palatul Episcopiei Greco – Catolice

Palatul episcopiei Greco – Catolice pare sa fi fost construit intr-o competitie tacuta cu cel Romano Catolic, refuzand sa se lase mai prejos in ceea ce privesc detaliile artistice si arhitecturale. Construit in 1903 in stil renascentist, baroc si rococo, Palatul Episcopiei Greco – Catolice este astazi una dintre cele mai colorate cladiri din oras, dominand peisajul din jur cu nuantele sale de caramiziu, bej si albastru inchis contrastand cu elementele albe. Interiorul este unul al bogatiei de detalii, cu candelabre, elemente de decor si fresce superbe renovate complet in anul 2009.

3. Cetatea Oradea

Cetatii Oradea i-au lipsit intotdeauna fondurile pentru a se ridica la imensul potential turistic pe care l-ar putea avea. Vechi de peste 9 secole, zidurile cetatii se intindeau pe o suprafata de peste 15.000 de metri patrati, iar o parte dintre acestea se pastreaza in stare buna pana in prezent, fiind tinta unor lucrari de restaurare ce vor necesita sume considerabile pentru a reda cetatii gloria de demult.

Finalizata in prezentarea actuala intre 1570 si 1618 de catre renumiti arhitecti italieni, Cetatea Oradea a servit drept centru religios si cultural pentru aproape 5 secole.

In cadrul lucrarilor de restaurare se pune accent pe readucerea la starea initiala a superbelor fresce din salile de asteptare si de primire.

4. Palatul Vulturul Negru

Construita cu scopul de a servi drept hotel de lux, cladirea veche de peste un secol ridicata intre anii 1907 si 1909 este una dintre cele mai interesante din oras. Asezat pe amplasamentul vechiului han Vulturul, Palatul atrage turistii atat prin arhitectura deosebita in plan exterior ce a fost opera arhitectilor Komor Marcell si Jakab Dezso, cat si prin detaliul exceptional al pasajului acoperit de sticla ce face legatura intre trei strazi si gazduieste vitraliul cu emblema vulturului negru, vechi de peste 100 de ani.