Targu Mures – ghid de oras

Orasul Targu MuresCel mai mare oras din judetul Mures si capitala resedinta de judet, Targu Mures se intinde pe ambele maluri ale raului cu acelasi nume. Cladirile din oras pastreaza aura medievala si impletirea intre modern si perioada istorica de glorie specifica marilor orase din Transilvania, atragand turistii cu obiective de o incontestabila valoare arhitecturala, culturala si istorica. Targu Mures este un oras ce se lasa usor descoperit de calatorul dispus sa ii strabata elegantele strazi la pas in cautare de comori ascunse.

Cazare in Targu Mures

Asezat chiar in centrul Transilvaniei istorice si centru cultural, industrial, de educatie si economic al Tinutului Secuiesc, Targu Mures are ce oferi la capitolul obiective turistice si atrage anual un numar indeajuns de mare de turisti incat sa motiveze dezvoltarea a numeroase unitati de cazare din toate categoriile de clasificare.

Plaza V Hotel spre exemplu, situat in centrul orasului la adresa Piata Trandafirilor nr. 46 – 47, este unul dintre cele mai noi hoteluri, deschis in anul 2011. Optiunile de cazare puse la dispozitie de hotel se incadreaza in categoria de 4 stele si se prezinta sub forma unor camere moderne, mobilate elegant si dotate la standarde europene.

Pentru turistii care prefera intimitatea si atmosfera relaxanta a unei pensiuni, Pension Tempo tot de 4 stele, asezata pe str. Morii nr. 27 la mai putin de un kilometru de centru intr-o zona linistita ofera camere mobilate clasic cu lemn de culoare inchisa si facilitati standard pentru categoria de 4 stele.

Exista in Targu Mures si optiuni de cazare in regim self catering, in apartamente de lux.

Cafenele

Putine locuri sunt mai potrivite pentru a simti pulsul orasului decat cafenelele din zonele centrale sau din imediata apropiere a obiectivelor turistice principale. Cafenelele si ceainariile sunt locurile perfecte pentru o oprire de relaxare intre orele petrecute la plimbare pe strazile orasului.

Zen Cafe & Lounge – Una dintre cele mai noi cafenele din oras, cafeneaua Zen Cafe & Lounge de pe str. Ghe. Marinescu nr. 66 nu isi desminte numele ales oferind clientilor un spatiu amenajat pentru relaxare si savurarea unei cafele italiene autentice sau a unei cafele cu aromele subtile ale orientului. Cafeneaua este deschisa zilnic pana la ora 22.

Barock Cafe – are toate atuurile unei cafenele de succes dintr-un mare oras, este eleganta, intima si situata central. Cafeneaua isi asteapta clientii intr-un cadru boem chiar in Piata Trandafirilor, cu aroma puternica de cafea de calitate si cocktailuri speciale pentru cei ce aleg sa o viziteze dupa ora cinei.

Pranz si cina

O masa in Targu Mures trebuie in mod obligatoriu sa imbine traditia delicioasei bucatarii ardelenesti cu influentele sale multiculturale ce dau “gustul” acestei superbe zone din inima tarii. In oras exista o competitie clara intre restaurantele care ofera cele mai bune bucate traditionale al caror gust va ramane mult timp in amintirile turistilor, indemnandu-i sa se reintoarca asa cum bucatele mamei indeamna la dor de casa.

Restaurantul Laci Csarda din cadrul pensiunii Tempo este unul dintre cele mai autentice locuri din oras unde turistii sunt asteptati intr-un decor rustic, serviti cu exceptionala ciorba de fasole in paine, cu gulas autentic si desert specific Somloi Galuska. Pe str. Morii nr. 27 turistii sunt invitati sa descopere adevaratul gust al Ardealului.

Restaurantul Teo situat central, in piata Trandafirilor la nr. 43 nu se distinge doar prin preparatele de exceptie, ci si prin faptul ca acesta este singurul restaurant din oras unde se organizeaza periodic expozitii de arta culinara pe diverse teme.

Obiective turistice in Targu Mures

Targu Mures este un oras care lasa calatorul sa ii descopere adevarata fata doar atunci cand acesta este dispus sa lase graba deoparte si sa ii ia la pas strazile din centrul istoric si din cartierele ce respira inca istoria unei perioade de glorie, mereu invingatoare in lupta cu modernizarea. Targu Mures are aceeasi calitate a superbelor orase medievale din Transilvania care par sa iasa mereu invingatoare in lupta cu timpul.

1. Piata Trandafirilor

Piata Trandafirilor din centrul orasului este una dintre cele mai frumoase piete centrale din intreaga zona a Transilvaniei, cunoscuta pentru tufele de trandafiri care o impodobesc pe intreaga perioada calda si care fac din acesta un incantator loc de promenada pentru turistii aflati in oras dar si pentru localnici. De-a lungul pietei sunt insirate cladiri reprezentative patrimoniului arhitectural aratand calatorului imensa diversitate a orasului. Cladiri in stil baroc, secesionist si neoclasic, cladiri de cult si obiective turistice de o impresionanta valoare istorico-culturala sunt grupate in aceasta zona centrala facand vizitarea extrem de usoara.

2. Palatul Culturii

  • Adresa: Strada Enescu, nr. 2

Palatul Culturii din Targu Mures impresioneaza atat prin arhitectura sa exterioara cat si prin decoratiunile interioare.

La exterior palatul se remarca prin impodobirea cu basoreliefuri si mozaicuri din bronz si piatra, fresce si vitralii de o imensa valoare estetica si artistica.

In interiorul cladirii turistii pot vizita sala oglinzilor in care sunt expuse oglinzi imense de cristal, dar si 12 vitralii exceptional lucrate ce acopera intregul perete dinspre strada. Schitele vitraliilor Palatului Culturii din Targu Mures au fost premiate in cadrul expozitiei de arta decorativa din 1914 tinuta in San Francisco.

Palatul Culturii adaposteste numeroase institutii de cultura precum Filarmonica, Muzeul de Arta, Galeria Uniunii Artistilor Plastici, Muzeul de Istorie si Biblioteca Judeteana.

In functie de timp si aria de interes a fiecaruia, toate aceste institutii pot fi vizitate separat de catre turisti.

3. Cetatea Medievala

Cetatea Medievala din Targu Mures a fost ridicata in secolul XVII pe locul in care pana in anul 1601, in timpul invaziei turco-tatare exista castelul voievodului transilvanean Bathori Istvan.

Dintre cele 7 bastioane ale cetatii, doar 5 au fost construite si protejate dupa traditie de diversele bresle ale orasului care existau astfel: cizmari, blanari, lacatusi, dogari, croitori si macelari.

In prezent complexul cetatii se intinde pe o suprafata de 4,3 hectare si gazduieste Biserica Reformata Calvina, un alt obiectiv turistic important al orasului.

In interiorul cetatii se organizeaza cele mai multe dintre spectacolele si sarbatorile locale precum Zilele Targ-Muresene, Sarbatoarea Vinului si a Mustului sau Festivalul Berii.

4. Platoul Cornesti si gradina zoologica

Platoul Cornesti situat in zona de est a orasului se ridica la 197 de metri deasupra localitatii si ofera o panorama incredibila turistilor care aleg sa urce pana in zona de agrement de sus.

Pe platoul Cornesti exista un teatru de vara, un restaurant, locuri de joaca pentru copii si gradina Zoologica din Targu Mures, a doua ca marime din tara dupa gradina zoologica din capitala.

Gradina cu o suprafata de 20 de hectare gazduieste peste 500 de animale din 120 de specii si este deschisa zilnic intre orele 10:00 si 18:00 pe timp de vara si intre orele 10:00 si 16:00 pe timp de iarna.

Pretul unui bilet este de 8 lei pentru adulti si 3 lei pentru copii, elevi, studenti sau pensionari.