Unde putem practica sporturi de iarna in Romania

Sporturi de iarna la KalinderuIstoria a aratat ca cei care practica sporturi de iarna sunt aristocrati. Pana cand familia regala nu a importat obiceiul practicarii unor sporturi de acest gen si la noi in tara, pentru romani zapada era doar…zapada. Pana prin secolul XIX, cand conceptul de “sporturi de iarna” a inceput sa prinda contur: schiul devenise un obicei al vacantelor de iarna, ca si patinajul.

Ulterior au aparut in Romania bobul si hocheiul pe gheata. Regele Carol al II-lea era un schior si un patinator pasionat; istoria il arata deseori practicand aceste sporturi alaturi de fiul sau, Mihai (devenit ulterior Rege al Romaniei). De altfel, terenul din fata Castelului Peles a gazduit primele concursuri oficiale de saniute, schi si bob din tara, desi echipamentele folosite erau rudimentare. Chiar si Bucurestiul avea propriul patinoar, pe lacul Cismigiu (unde se patineaza oficial din 1879), si propria partie de schi, din Parcul Tineretului (1933).

Cu timpul, potentialul Muntilor Carpati face ca sporturile de iarna sa devina tot mai populare, desi niciunul nu a ajuns vreodata la nivelul performantelor internationale.
Nu ne propunem sa va transformam in performeri internationali, ci doar sa va dam cateva idei despre ce sporturi puteti practica in Romania si unde, mai exact.

Patinaj

O jumatate de ora de patinaj pe gheata intr-un ritm constant consuma peste 300 de calorii – iata cel putin un motiv pentru care puteti alege acest sport. Si nu va puteti plange ca nu aveti unde: in ultimii ani, aproape toate mall-urile din tara au patinoare amenajate artificial in perioada iernii, asa cum in aproape fiecare mare oras exista cel putin un patinoar amenajat in aer liber (natural sau artificial).

Tarif: Pretul mediu al biletelor variaza intre 8 si 10 lei/interval (15 lei in week-end si de sarbatori), iar patinele pot fi inchiriate cu 10 – 12 lei/interval.

Schi & Schi – fond

Dintre toate sporturile de iarna, acesta este considerat sportul – rege, iar statiunea Paltinis (din judetul Sibiu) este una dintre cele mai cautate destinatii pentru sporturi de iarna si in special pentru schi. Statiunea este frecventata, de asemenea, si de amatorii de schi – fond, care au descoperit in culmile domoale si platourile muntilor Cindrel mediul excelent pentru practicarea lui.

Partii de schi – fond:
Oncesti – 5 km, grad de dificultate usoara
Gaujoara – 3,6 km, usoara
Dealul Poplacii – 2,2 km, usoara
Daneasa – 145 m, usoara
Santa – 3 km, usoara

Partii de schi:
Oncesti 1 – 1,15 km, medie, instalatie nocturna, telescaun
Daneasa – 450 m, teleschi
Oncesti 2 – 450 m, instalatie nocturna, telescaun, teleschi si baby – lift

La Straja, in judetul Hunedoara, exista un domeniu schiabil care ajunge la 26 km lungime, de dificultati diferite, unele partii fiind special amenajate pentru schi – fond. De asemenea, la Resort Fundata (Cheile Gradistei) exista o partie de schi – fond de 3,3km.

Fostul oras minier Cavnic din judetul Maramures dispune de sapte partii de schi – “La Roata” (toate dotate cu teleschi si nocturna) si “Icoana”, insumand 8,5 km lungime. Sa nu uitam insa nici de partiile de schi din Poiana Brasov, Predeal sau Azuga.

Snowboarding

Descoperit relativ recent de romani, snowboardingul este unul dintre cele mai cool sporturi de iarna, desi nu este chiar usor de practicat. Pentru acele scamatorii pe care le vedem pe partii, facute de profesionisti, iti trebuie mult antrenament si, bineinteles, un echipament special. Dar indiferent daca vreti sa-i uimiti pe cei din jur cu “schemele” pe care le-ati invatat sau vreti doar sa va dati cu placa (snowboardul), aveti nevoie de partii special amenajate.

Cheile Gradistei este un loc in care puteti practica snowboarding-ul, in complexul turistic Resort Fundata. Tot pentru snowboarding puteti merge la Baisoara, o statiune micuta situata in muntii Muntele Mare, la circa 60 km sud – vest de Cluj-Napoca.

De altfel, puteti practica snowboarding pe orice partie de schi aproape: Valea Dorului din Sinaia (considerat paradisul snowboard-erilor extremi), pe partiile Cocosul, Clabucet, Clabucet Varianta si Sub Teleferic din Predeal, pe cele doua partii din Azuga, pe Kalinderu din Busteni sau la Balea Lac, o zona foarte cunoscuta amatorilor de sporturi de iarna.

Snow tubing

Pentru cei care nu stiu, zona de snow tubing este un loc special amenajat cu piste care seamana cu niste jgheaburi in care poti sa aluneci pe zapada cu ajutorul unei saniute gonflabile. Distractia este garantata! In plus, spre deosebire de celelalte sporturi de iarna, acesta poate fi practicat de oricine, pentru ca nu necesita experienta. Desi este un sport foarte popular in alte tari, in Romania se practica doar de cativa ani. O zona destinata practicarii snow tubing-ului este la Azuga – cea mai lunga partie are 60 m, iar cea mai scurta 30 m. Tarif: 10 lei/persoana/ora

Si la Vatra Dornei puteti face snow tubing, in zona de la baza partiei Parc 1. Daca va nimeriti si in perioada “Sarbatorilor Zapezii”, care se organizeaza in fiecare an, distractia va fi si mai mare. Sau alegeti Straja, unde exista o pista foarte spectaculoasa in vecinatatea partiei Platoul Soarelui, cu o lungime de 260 m si multe viraje. La Straja, turistii au la dispozitie un sistem de tractiune pe cablu al colacilor de snow tubing pana in varful partiei. Tarif: 3 lei urcarea.
De asemenea, puteti face snow tubing si pe cele doua piste amenajate la Partia Ioana din Cavnic (judetul Maramures).

Partieeeeee!!! Cauti cazare? Intra aici!