Vacanta in Azuga. Ce este de facut in mica statiune din Valea Prahovei?

Sursa foto: Gaspar Janos/Shutterstock.com

Azuga este unul dintre cele mai frumoase orase din Romania, fiind binecuvantat cu o pozitie perfecta. Muntii Bucegi si Muntii Baiului care inconjoara orasul de jur imprejur, cele doua rauri, Azuga si Prahova, precum si numeroasele paduri din jur, construiesc un cadru natural extrem de atractiv pentru turisti. Nu este de mirare ca in jurul acestui orasel s-au construit o multime de oportunitati de distractie si facilitati turistice moderne.

Care este istoria orasului Azuga?

Asezarea nu este una foarte mare si nici prea batrana nu este. Primele semne de viata date de oameni in acest colt de rai au aparut in anii 1700, atunci cand ciobanii au construit aici un han denumit ” Caciula Mare ” sau “Intre Prahove”.

Dezvoltarea a fost una lenta, anul 1815 gasind in zona doar constructia hanului, devastata frecvent de turci si casa unui cioban cu 500 de oi. Dezvoltarea localitatii a inceput sa fie din ce in ce mai vizibila multumita catorva evenimente istorice importante;

  • Dezlipirea localitatilor Predeal, Azuga, Busteni si Poiana Tapului cu scopul de a forma o comuna administrata separat. Acest eveniment a avut loc in 1884.
  • Inceperea industrializarii. Fabrica de sticla Aslan, contruita in 1830, a adus in zona mai multi muncitori care si-au construit 30 de baraci din lemn, contribuind astfel la dezvoltarea antropica a localitaii.
  • Stabilirea primariei la Azuga in 1889;

Astazi, Azuga are 4400 de locuitori si este un loc de poveste pe care il cauta foarte multi romani si deopotriva foarte multi straini. Situat la 900 de metri altitudine, orasul a devenit una dintre principalele destinatii din Romania pentru sporturile de iarna. Cei care ajung aici isi pot face un itinerariu de vacanta destul de bogat, insa, pe langa planurile de a skia sau a aluneca cu sania la vale.

Ce se poate face in Azuga?

Asa cum am amintit, se poate skia. Exista 6 partii amenajate cu lungimi de pana la 2100 de metri, pe care iubitorii sporturilor de iarna le pot exploata la maxim in fiecare de iarna.  Instalatiile moderne sunt prezente pe toate partiile, in 2007 fiind inaugurata inclusiv o telegondola.

Pe timp de vara activitatile pot fi diverificate destul de mult. Peisajele inconjuratoare ii invita pe turisti la drumetii sau la odihna. In ultimii ani s-au construit o multime de unitati de cazare moderne, asadar, cei care isi doresc doua, trei zile de relaxare le pot obtine fara probleme.

In Azuga exista si terenuri de fotbal, volei sau tenis pe zgura, iar pasionatii pot practica diverse sporturi duse pana la extrem, precum escalada sau bikingul sau sporturi tipice zonelor montane, precum vanatoarea.

An de an apar noi oportunitati de petrecere a timpului liber, asadar, o vacanta in aceasta mica localitate se poate dovedi extrem de antrenanta, indiferent de anotimp.

De asemenea, exista si cateva monumente istorice pe care turistii le pot descoperi, cum ar fi cimitirul eroilor din Primul Razboi Mondial, numeoasele case cu valoare arhitecturala precum casele Ion Taras, Lucian Marcu sau Petre Tibeica si monumentele inchinate Ecaterinei Tedoroiu si Eroilor de la 1877.

Exista si cateva monumente naturale ce merita bifate, precum Fagul Secular din curtea Ocolului Silvic, Arborele Mamut si Bradul alb aflat pe poteca spre Garbova.

Azuga este, asadar, o statiune care se apropie de perfectiune. Cu peisaje impresionante, numeroase oportunitati de relaxare si oameni primitori, isi asteapta turistii oricand.

Vezi aici oferte de cazare in Azuga!