Ce nu trebuie să ratezi în Oradea, noul oraș cool al României

Tramvai în centrul Oradei

Travelminit îți dezvăluie care sunt locurile pe care NU trebuie să le ratezi în Oradea, noul oraș super cool al României.

Reședință de județ și oraș de frontieră, Oradea este unul dintre cele mai mari orașe din vestul României. Datorită poziției sale, de-a lungul istoriei Oradea a fost un punct important de referință pentru zona în care se află, fiind cel mai important centru cultural și comercial în timpul Evului Mediu, atrăgând de-a lungul ultimelor sute de ani oameni de pretutindeni, la fel ca și astăzi. Festivalurile, muzeele și casele memoriale sunt doar câteva dintre evenimentele și obiectivele turistice care merită bifate în Oradea, iar Travelminit îți oferă astăzi o serie de sugestii ce te vor ajuta să îți planifici o vacanță minunată în acest oraș.

Palatul Vulturul Negru

Palatul Vultur Negru Oradea

Palatul Vulturul Negru este unul dintre cele mai importante monumente istorice din Oradea, fiind situat în Piața Unirii, centrul pietonal al orașului. Acesta a fost construit în anii 1907-1908, având o mulțime de elemente caracteristice ale perioadei. De exemplu, interiorul palatului este recunoscut pentru stilul secession pe care îl reprezintă, precum pasajul interior care este acoperit în întregime din sticlă. Pasajul este, de asemenea, recunoscut pentru vitraliul mare de la intrare care ilustrează un vultur în zbor. Toate aceste elemente ce oferă un sentiment de grandoare tranformă Vulturul Negru într-o clădire reprezentativă pentru stilul arhitectural din Oradea.

Sinagoga Neologă Sion

Sinagogă Neologă Sion Oradea

Reprezentativă pentru statutul istoric de centru cultural și comercial al orașului Oradea este Sinagoga Neologă Sion, lăcaș de cult evreiesc construit în anul 1878. Aceasta oferă o priveliște superbă, având în componența sa o serie de motive de inspiraţie orientală, vizibile atât la exterior, cât şi la interior. Astfel, clădirea este cuprinsă în ansamblul Centrul Istoric al Municipiului Oradea, fiind înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. La momentul actual, clădirea este una care a intrat puternic în subcoștientul orădenilor, sinagoga găzduind frecvent expoziții sau vernisaje, fiind un spațiu reprezentativ pentru arta contemporană.

Biserica cu Lună

Biserică cu Lună Oradea

Biserica cu Lună, cunoscută și sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este un lăcaș sfânt construit între anii 1784-1790, păstrându-se și astăzi în forma sa originală. Este o clădire unică la nivel european, totul datorându-se unui mecanism situat pe turla bisericii, care prin globul său pe jumătate auriu și pe jumătate negru, se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului. Astfel, ilustrează prin rotirea sa toate fazele Lunii. Acest mecanism a fost adăugat în 1793 de către ceasornicarul Georg Rueppe și funcționează în continuare și în ziua de astăzi.

Citește și: 4 locuri mai puțin cunoscute din județul Brașov

Cetatea Oradea

Cetatea Oradea

Cetatea din Oradea este emblema orașului , iar statutul acesteia este întărit de legendele locale ce stau la baza prezenței sale dominante ca și cetate ce a rezistat secole în șir și a apărat creștinătatea. Șanțul care înconjoară cetatea amintește de rolul important de apărare cu care a fost înzestrată această construcție. Acesta era umplut cu apă termală din râul Peța, dar și cu apă rece din Crișul Repede, făcând cucerirea cetății un obiectiv greu de îndeplinit. În acest context, construcția este una aparte, care oferă vizitatorilor o experiență medievală unică. Merită cu siguranță să faci o vizită.

Aceste destinații au o bogată însemnătate istorică și culturală pentru orașul Oradea, oferind șansa de a vizita unele dintre clădirile unice din Vestul Românei, pe care ți le vei aminti cu sigurață pentru mult timp. Dacă vreuna dintre acestea ți-a atras atenția, intră pe www.travelminit.ro  și pornește la drum pentru a te bucura și tu de aceste locuri frumoase.